Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    3 Bit z nutą adwokata

  • 3 Bit z nutą adwokata

    3 Bit z nutą adwokata
    to niezobowiązujące ciasto idealnie pasuje na spotkanie w gronie przyjaciół,
    babskie ploteczki. Kochają się w jego smaku nie tylko dorośli, ale również mniejsze pociechy.

    Składniki :

    400g masy krówkowej o smaku adwokata
    1l śmietany 30%
    2 op. śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    400g herbatników
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2,5 szkl. mleka (użyłam Alpro)
    2 żółtka
    150g miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Blacha/forma do pieczenia o wymiarach 25x36cm
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Masa budyniowa :

    W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka.
    Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami i żółtkami do połączenia składników.
    Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
    Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
    Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
    Studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

    Formę/blachę wykładamy papierem na pieczenia.
    Na nim układamy warstwę herbatników na którą wylewamy masę krówkową.
    Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników.
    Wylewamy masę budyniową i kładziemy ponownie herbatniki.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan fixem na sztywno.
    Wykładamy na herbatniki.
    Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
    Schładzamy w lodówce (moje ciasto chłodziło się przez całą noc).

    Rady :

    Dobrze jest zanurzyć puszkę z masą krówkową na kilka minut w gotującej się wodzie.
    Będziemy dzięki temu mogli łatwiej rozprowadzić masę na herbatnikach.
    Należy tylko uważać przy otwieraniu puszki gdyż ciepła masa może wypłynąć i nas oparzyć.

  • 9 odpowiedzi na “3 Bit z nutą adwokata”

    1. Alicja napisał(a):

      Mniam wygląda bardzo apetycznie 🙂

    2. Justyna napisał(a):

      pychotka szkoda że jestem na diecie

    3. Joanna ( Różowa Kuchnia) napisał(a):

      przepięknie widać warstwy ciasta . Bardzo mi się spodobało 🙂

    4. natii napisał(a):

      ooo takiej wersji jeszcze nie robiłam, trzeba wyprobowac 😉

    5. wadera61 napisał(a):

      Kolejna propozycja do wypróbowania !

    6. gin napisał(a):

      Smakowicie się prezentuje 🙂

    7. Olciak napisał(a):

      Ach ta nuta adwokatu kusi niebywale

    8. Iza napisał(a):

      Chętnie bym spróbowała

    9. Marzena napisał(a):

      Mniam jak ja lubię to ciacho 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka z pędami bambusa

    Sałatka z pędami bambusa jest dla każdego, co lubi sobie robić małe kulinarne eksperymenty. Jak wiadomo nie od dziś dobrze...

    Zamknij