Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    Jak zrobić efektowne cafe latte i latte macchiato?

  • Dla niektórych są to te same napoje, dla innych wręcz niewybaczalnym błędem jest brak wiedzy na temat rozróżnienia cafe latte i latte macchiato. Wyjaśniamy więc – pierwsza nazwa dotyczy mleka zalanego espresso. Macchiato natomiast oznacza dosłownie „poplamiony”, co w efekcie daje gorące, dobrze spienione mleko, do którego po ściance wlano espresso. Tworzy to charakterystyczny trójwarstwowy napój, co odróżnia go od cafe latte. Jak przygotowywać te mleczne kawy efektownie?

    Zainwestuj w dobry ekspres do latte

    Idealne, słodkie i zaskakujące napoje w twoim wykonaniu tylko kwestia czasu, jeśli masz odpowiednie narzędzie. Na pewno pomoże ci dobrej jakości urządzenie z opcją spieniania mleka i młynkiem. Taki ekspres do kawy latte będzie dobrą inwestycją na lata, a ty podszkolisz swoje umiejętności baristyczne.

    Jeżeli chcesz zacząć od urządzenia, które jest proste w obsłudze, postaw na ekspres automatyczny. Jakie są jego zalety?

    Ułatwia parzenie kawy początkującym.
    Napój przygotowywany jest szybko.
    Nie potrzebujesz osobnego młynka do ziaren.
    Możesz zrobić w nim wiele rodzajów kawowych napojów.
    Nowoczesne modele mają intuicyjny, prosty panel dotykowy, np. ekspres do kawy latte De’Longhi.

    Zrób kolorową kawę

    Serwisy społecznościowe przepełnione są pięknymi zdjęciami kolorowych, tęczowych kaw, które wyglądają jak z obrazka. Okazuje się, że przygotowanie ich w domu nie musi być trudne. Jak zrobić kolorową kawę? Użyj barwnika spożywczego, który nada twojemu mleku wyjątkowy kolor, a potem przeprowadź wszystkie czynności tak jak dotychczas. Jeżeli jesteś bardziej zaawansowany w sztuce przygotowywania kawy, możesz stworzyć np. trójwarstwową latte macchiato, każda w innym kolorze. Podziel wtedy porcję swojego mleka, barwiąc każdą na inny kolor.

    Wiele osób zastanawia się, jak zrobić latte art, które jest bardzo efektowną sztuczką, jednak wymaga dużo ćwiczeń. Warto wspomnieć, że wzory są charakterystyczne dla cappuccino, które podawane jest w filiżance, a nie w wysokiej szklance. Do stworzenia kolorowego wzoru, należy użyć kilku barwników spożywczych do mleka, ale tak, by nie zlały się w jedną całość. Kiedy już utworzy się na powierzchni coś w rodzaju tęczy, można wlewać zawartość do kubka z espresso.

    Efektowna kawa to nie tylko wygląd

    Wróćmy jednak do naszych dwóch tytułowych kaw i doznań smakowych, które są przecież najważniejsze. Zrób wrażenie dla innych, przygotowując wyjątkowe napoje z najwyższej półki. Postaw na dobre jakościowo składniki, a w zaledwie kilka minut stworzysz świetną kawę o wyjątkowym smaku. Oto dwa krótkie przepisy, które możesz wykorzystać w swoim domu, nawet gdy jesteś początkujący.

    Orientalna kawa zimą

    Kiedy w naszym kraju jesień jest już w pełni, większość z nas tęskni za wakacjami, dalekimi wyprawami i słońcem. A co gdyby tak przywołać ciepłą pogodę do nas? Pomoże w tym orientalna, rozgrzewająca kawa o niepowtarzalnym smaku. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebujesz tylko kilku składników, które musisz po prostu dodać do mleka. Następnie wystarczy je spienić i dodać do espresso w sposób, jaki lubisz. Oto składniki, których potrzebujesz

    cynamon,
    kardamon,
    pełnotłuste mleko,
    imbir,
    espresso.

    Słodka bomba kaloryczna

    Jesienne wieczory nie mogą obyć się bez słodkości. Kubek gorącego napoju pod kocem i z dobrą książką to wymarzony wieczór wielu z nas. Kawa, herbata i czekolada to zdecydowanie najczęściej wybierane opcje, jednak warto jeszcze bardziej urozmaicić znane nam przepisy. Tym razem weź na warsztat na kawę inspirowaną przepisem wiedeńskim z kilkoma zmianami. Oryginalnie przygotowuje się ją z czekoladą i tłustym mlekiem, a do tego zawsze jest jeszcze bita śmietana. Zaszalej i zrób ją po swojemu. Składniki:

    espresso,
    mleko kokosowe,
    kakao,
    wiórki kokosowe,
    wiórki czekoladowe,
    bita śmietana,
    syrop malinowy.

    Rozpuść w mleku kokosowym kakao podczas kąpieli wodnej, następnie spień całość. Dolewaj powoli espresso, a przed samym końcem skrop wszystko syropem malinowym. Całość udekoruj bitą śmietaną i posyp całość wiórkami, które doskonale komponują się z resztą składników.

     

     

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni

    Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni będzie nowym akcentem smakowym który skradnie nam serce i na długo zagości...

    Zamknij