Menu
  • Dziś jest : 12 sierpnia 2017 Imieniny : Klary, Lecha, Hilarii
  • Menu

    Mała gastronomia: jak wyposażyć kuchnię w restauracji?

  • Każdy punkt gastronomiczny bez względu na swoją wielkość to nierzadko „ciężki kawałek chleba”. Planując otwarcie nawet niewielkiej restauracji należy bowiem wziąć pod uwagę wiele rozmaitych czynników, które w przyszłości będą miały decydujący wpływ na sukces całego przedsięwzięcia. Jednakowoż, jak nie trudno się domyślić sercem oraz podstawą każdej gastronomii jest jednak kuchnia, której wyposażeniu należy poświęcić wyjątkową uwagę.

    W skład wyposażenia kuchni wchodzi wiele elementów. Dlatego też, przed dokonaniem jakichkolwiek decyzji zakupowych należy dokładnie zastanowić się nad potrzebami naszej restauracji. Potrzeby te uzależnione będą od dwóch podstawowych czynników – grupy docelowej klientów oraz proponowanego menu.

    Po analizie potrzeb i oczekiwań naszych klientów, a także specyfice serwowanych dań można rozpocząć przygotowania do wyposażenia kuchni. Jak się do tego zabrać? W tym przypadku warto postawić na prostą zasadę: OD OGÓŁU DO SZCZEGÓŁU.
    POSTAW NA JAKOŚĆ

    Wybierając sprzęt kuchenny zdecydowanie postawić powinniśmy na jakość. Należy pamiętać, iż zakupiony przez nas sprzęt powinien być dobrą inwestycją na długie lata. Wysokiej klasy akcesoria gastronomiczne to przede wszystkim gwarancja doskonałej jakości naszych potraw, a także komfort oraz bezpieczeństwo użytkowania ich przez naszych pracowników. Dobrej jakości sprzęt dodatkowo nie tylko przyczyni się do oszczędności energii elektrycznej oraz wody, ale także znacząco wpłynie na skrócenie czasu oczekiwania na zamówienie przez klienta.
    ZACZNIJ OD PODSTAW

    Wyposażenie kuchni rozpocząć powinno się od zakupu najistotniejszych sprzętów kuchennych, które okażą się niezbędnymi narzędziami do przyrządzania dań zawartych w naszym menu.

    Jeżeli w Twojej restauracji wydawane będą dania na ciepło z całą pewnością zaopatrzyć powinieneś swoją kuchnię w sprzęt do obróbki termicznej. Kuchenka, piekarnik, piec lub grill okazać mogą się niezbędnymi narzędziami pracy. Przemyśl także zakup dodatkowych urządzeń, takich jak mikrofalówka czy ekspres do kawy. Pamiętaj jednak, aby zwrócić szczególną uwagę na czas nagrzewania się sprzętu, który bezpośrednio wpłynie na długość przygotowywania posiłku oraz zużycie gazu czy prądu.

    W przypadku, gdy w Twoim punkcie gastronomicznym magazynowane będą artykuły spożywcze niezbędny okaże się być sprzęt do przechowywania. Sprzęty chłodnicze takie jak lodówka lub zamrażarka to absolutna podstawa, która przeciwdziała psuciu się jedzenia, a także zapewnia świeżość naszych produktów na długi czas. Oznacza to, iż urządzenia te zapobiegają marnowaniu się surowców, a więc zasadniczo wpływa także na oszczędność naszych funduszy.

    Nie zapomnij także o kwestiach dotyczących higieny pracy. Utrzymanie czystości w Twojej kuchni stanie się o wiele łatwiejsze dzięki sprzętowi myjącemu, który nierzadko pomaga zaoszczędzić czas i pieniądze przy jednoczesnym zapewnieniu nieskazitelnej czystości. Zmywarka oraz maszyna służąca do czyszczenia podłóg stanowić mogą rozwiązanie codziennych problemów każdej restauracji.

    ZWRÓĆ UWAGĘ NA PRAKTYCZNOŚĆ I ESTETYKĘ

    Warto pamiętać, iż kuchnia to nie tylko miejsce, w którym znajduje się sprzęt oraz produkty spożywcze. Kuchnia to również obszar roboczy, który charakteryzować powinien się bezpieczeństwem, higieną i wygodą pracy. Podczas rozplanowywania powierzchni użytkowej kuchni weź zatem pod uwagę komfort użytkowania zakupionych sprzętów. Wartym przemyślenia jest także kwestia rozmieszczenia poszczególnych sprzętów w taki sposób, aby ułatwiały one wykonywanie codziennych obowiązków. Nie bez znaczenia jest także kwestia wizualna kuchni. Zwrócenie uwagi także i na ten aspekt z pewnością pozytywnie wpłynie na atmosferę pracy.

    ZADBAJ O SZCZEGÓŁY

    W kuchni nie może zabraknąć również wielu pomniejszych, choć równie istotnych przedmiotów. Po zaopatrzeniu naszego punktu gastronomicznego w niezbędne maszyny skupić powinniśmy się na pozostałych niezbędnych narzędziach pracy, jak np. garnki, szklanki, talerze czy sztućce. Lokowanie naszego kapitału w atrakcyjne wizualnie, trwałe i profesjonalne narzędzia spełni szeroko pojęte oczekiwania naszych klientów. Warto pamiętać, iż doskonałe jedzenie powinno podane być w estetyczny sposób, który w dużym stopniu wpływa na całościową opinię klientów o naszej restauracji.

    Prowadzenie każdej, nawet małej gastronomii to ogromna odpowiedzialność. Dobrze zainwestowane w wyposażenie kuchni pieniądze to takie, które przeznaczone zostały na przemyślany ekonomiczny i bezpieczny sprzęt mogący towarzyszyć nam przez długie lata. Stawiając na jakość warto zaufać doświadczeniu profesjonalnych sklepów z wyposażeniem gastronomicznym. Zajrzyj do sklepu Technica i znajdź wszystko to, co niezbędne do Twojej kuchni!

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Zawijańce z parówek i boczku w cieście francuskim

    Już za chwilę, za momencik rozpoczniemy weekendzik można, by tak nucić gdy wyjście z pracy do domu coraz bliżej. Planujemy...

    Zamknij