Menu
  • Dziś jest : 20 czerwca 2017 Imieniny : Bogny, Florentyny, Bożeny
  • Menu

    Babka jogurtowa kakaowa

  • Babka jogurtowa kakaowa szybkie i smaczne ciasto które umili nam czas oczekiwania na Święta i zajączka, co przychodzi do dzieci z prezentami. Będzie prawdziwą osłodą na zimne, deszczowe dni które zmuszają, by pozostać w domu. Szykowanie pyszności na stole od dziś będzie nie tylko wyjątkowe, ale pysznie smakowe, a gdy jeszcze mamy małych pomocników to sukces gwarantowany 😉

    Składniki :

    4 jajka
    1/2 szkl. oleju
    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao
    275g jogurtu naturalnego (użyłam 0%)
    1/2 szkl. cukru ( można dodać więcej)

    Dodatkowo :

    lukier gotowy zielony
    ozdoby do posypania
    forma do babki 23cm
    tłuszcz do formy
    mąka do oprószenia

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakaem.
    W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
    W trakcie ubijania wlewamy olej.
    Miksujemy do połączenia składników.
    Dodajemy jogurt i przesiane składniki sypkie.
    Miksujemy do połączenia składników.
    Formę natłuszczamy i oprószamy mąką.
    Wlewamy ciasto wyrównując wierzch.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 45-50 minut.
    Po upieczeniu babkę studzimy.
    Oblewamy lukrem lub polewą.
    Posypujemy ozdobami.

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Babka jogurtowa kakaowa”

    1. Wiolka napisał(a):

      Brzmi smacznie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Śledzie marynowane

    To dziś jest ten ostatni dobry moment, gdzie wykorzystując dobrze dzień możemy przygotować potrawy na świąteczny stół które spokojnie możemy...

    Zamknij