Menu
  • Dziś jest : 19 kwietnia 2024 Imieniny : Adolfa, Tymona, Pafnucego
  • Menu

    Ciasto brzoskwiniowo – kokosowe

  • Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe

    Ciasto brzoskwiniowo – kokosowe przygotowane specjalnie na dzień babci.
    Jest połączeniem moich dwóch ulubionych smaków, sycące, rozpływa się w ustach.

    Składniki :

    Ciasto:

    1,5-2 szkl. mąki
    8 jaj
    3/4 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:

    400g wiórków kokosowych (użyłam firmy Kresto) + 2-3 łyżki do posypania
    400 ml mleka (użyłam kokosowego firmy Alpro)
    350g masła
    3/4 szkl. cukru pudru

    Masa/mus brzoskwiniowy:

    1 puszka brzoskwiń w syropie (użyłam firmy Del Monte)
    32g cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Jajka powinny być schłodzone.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
    Żółtka ubijamy na na puch z cukrem.
    Dodajemy ubita pianę z białek.
    Delikatnie mieszamy.
    Powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość delikatnie mieszamy.
    Gotową masę przelewamy do blachy (u mnie wym 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem-gdy jest suchy wyciągamy ciasto z piekarnika.
    Upieczone ciasto studzimy.

    Masa/mus brzoskwiniowy:

    Brzoskwinie wraz z syropem umieszczamy w blenderze.
    Dodajemy cukier waniliowy.
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody (u mnie 2/3szkl.)
    Żelatynę wlewamy do musu. Chwilę miksujemy.

    Masa kokosowa:

    Mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi około 10 minut.
    Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce masy kokosowej.

    Ostudzone ciasto dzielimy na pół w poziomie.
    Do blachy wkładamy 1 placek ciasta na którym rozsmarowujemy
    krem/mus brzoskwiniowy.
    Przykrywamy drugim plackiem na który wykładamy krem kokosowy.
    Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Ciasto schładzamy w lodówce.

  • 4 odpowiedzi na “Ciasto brzoskwiniowo – kokosowe”

    1. piegusek1976 pisze:

      Świetne ciasto! Też upiekę 🙂 pozdrawiam

    2. gin pisze:

      Mmm, pysznie wygląda 🙂

    3. Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *