Menu
  • Dziś jest : 19 kwietnia 2024 Imieniny : Adolfa, Tymona, Pafnucego
  • Menu

    Ciasto drożdżowe z serem

  • Ciasto drożdżowe z serem

    Należy do moich ulubionych ciast z okresu dzieciństwa.
    Przywołuje wiele wspomnień i dlatego często gości na naszym stole.

    Składniki :
    Podana ilość składników wystarcza na zrobienie ciasta
    w 2 formach do pieczenia tzw.keksówkach.

    100g drożdży
    1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
    0,5 szkl. cukru +5-6 łyżek
    2 op. cukru waniliowego
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    160g masła
    3 jajka
    400g sera białego twarogowego półtłustego
    4,5-5 szkl.mąki pszennej

    Przygotowanie :

    Mleko podgrzewamy.
    Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
    Mieszamy aż do rozpuszczenia.
    Łączymy z ciepłym mlekiem.
    Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
    by nie było wielu grudek.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
    Masło (130g)rozpuszczamy i studzimy.
    Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę (4 szkl.),
    jajka (2szt.),cukier waniliowy (1 op) i pozostały cukier biały.
    Na końcu dodajemy aromat i przestudzone rozpuszczone masło.
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
    Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
    W misce rozdrabniamy ser.
    Dodajemy cukier waniliowy i żółtko.
    Mieszamy do połączenia składników.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
    Podsypujemy blat/stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt.
    Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem serowym.
    Zwijamy jak roladę.
    Wkładamy do form do pieczenia (keksówek) wyłożonych papierem.
    Na koniec robimy kruszonkę.
    Masło rozpuszczamy (30g).
    Dodajemy cukier (2-3 łyżki) i kilka łyżek mąki.
    Ucieramy ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
    Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    przez 50 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni)
    Smacznego

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *