Ciasto gruzińskie
Dziś zaczynamy weekend więc trzeba to jakoś uczcić.
Pomysłów miałam wiele, ale nie mogłam się zdecydować popijając rano herbatę i grzejąc sobie dłonie o kubek
postanowiłam smak herbaty przenieść do ciasta, by ta szara pogoda za oknem się rozchmurzyła i wywołała uśmiech.
Do przepisu wykorzystałam rzadkie połączenie które występuje w herbacie, a mianowicie zieloną herbatę z dodatkiem malwy niebieskiej, płatków róży, chabru oraz nutą lotosu.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mocnego naparu z herbaty (użyłam Lilac Sensation firmy Basilur)
50g klarowanego masła
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
80-90 g mieszanki studenckiej
3 łyżki jagód goji
3 łyżki konfitury (użyłam porzeczkowej)
Dodatkowo :
forma keksówka bądź tortownica klasyczna
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Przygotowujemy napar z herbaty.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy herbatę uprzednio wcześniej przecedzoną, masło oraz konfiturę.
Miksujemy do połączenia składników.
W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z sodą i dodajemy resztę sypkich składników.
Wszystko mieszamy.
Składniki sypkie dodajemy do masy.
Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy jagody goji i mieszankę studencką
(większe kawałki z mieszanki możemy pokroić na mniejsze kawałeczki).
Ciasto po wymieszaniu ma konsystencję śmietany.
Gotową masę przekładamy do formy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i pieczemy przez około 30 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem, gdy jest suchy ciasto wyciągamy.
Ja swoje ciasto posypałam cukrem pudrem. Smacznego
co za pysznosci
Fajne ciacho!