Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    Ciasto widelcem mieszane

  • Czasami nastają takie dni, że nie mamy ochoty wychylić nosa spod ciepłej i przyjaznej kołderki która nas otula.
    Chcielibyśmy wtedy zostać tak jak najdłużej, gorzej jeśli obowiązki domowe na to nie pozwalają, a pogoda która nas nie rozpieszcza jest do nas jeszcze bardziej wrogo nastawiona. Choć to nastawienie może również wynikać z naszej strony. Rozczarowanie brakiem polskiej, złotej jesieni. Kolorów tęczy na listkach spadających na ziemię. Kolorów które pozwalają nam przejść z ciepłego lata w coraz chłodniejszą jesień. Kolorów które nawet zmiana czasu nie zmienia. Niestety to tylko marzenie które w tym roku nie ma racji spełnienia. Za oknem jest zimno i deszczowo aż mamy chęć zjeść coś słodkiego. Tylko czy chce nam się odpalać mikser i szykować skomplikowane ciasto? Później męczyć się ze zmywaniem? Nie musi tak być dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na ciasto widelcem mieszane. Brzmi niewiarygodnie? Tak nie jest wystarczy kilka minut i ciasto widelcem mieszane już się piecze . Kto się pisze na kawałek do kawki? Dodam tylko, że jest delikatnie słodkie.

    Składniki :

    2 szkl. mąki pszennej
    3-4 łyżki cukru (ilość zależy od nas i efektu jaki chcemy uzyskać)
    1/2 kostki masła
    2 jajka
    2/3 szkl. mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo :

    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Masło roztapiamy i studzimy.
    W misce rozbijamy jajka i łączymy je z cukrem.
    Dodajemy ostudzone masełko i małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
    Pilnujemy jednak, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
    Pamiętamy również, by składniki się idealnie się połączyły.
    Gotowe ciasto umieszczamy w formie do pieczenia np. tortownica 21cm.
    Wierzch wyrównujemy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st. C przez około 30 minut.
    Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
    Gdy patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
    Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

  • Jedna odpowiedź do “Ciasto widelcem mieszane”

    1. Eliza napisał(a):

      Takie ciasta są najlepsze szybko przygotujesz i szybko zjesz- aż chce się zrobić

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Ryba w occie

    Ryba w occie własnej roboty może nam towarzyszyć przez cały rok. Nie tylko jako jedno z dań wigilijnych, ale również...

    Zamknij