Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    Cukinia marynowana

  • Końcówka lata i jesień to czas kiedy robimy przetwory.
    Dżemy, soku i inne marynowane cuda.
    U mnie na koniec sezonu przyszedł czas na przygotowanie cukinii gdyż w tym roku bogato na obrodziła.
    Robiłam różne sałatki, a dziś przyszedł czas na Cukinię marynowaną.
    Cukinia marynowana idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, podkreśli sam wielu propozycji w naszym menu.
    Może urozmaicić nasz codzienny obiad.

    Składniki :

    3 kg cukinii
    1 op. kwasku cytrynowego
    1 kg cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2-3 szt. goździków/słoik
    0,5 l wody

    Przygotowanie :

    Cukinię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ.
    Kroimy w kostkę – nie za drobno.
    Umieszczamy w garnku.
    Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym.
    Przygotowanym wywarem zalewamy cukinię.
    Mieszamy i odstawiamy na noc.
    Po tym czasie cukinię z wywarem ponownie zagotowujemy przez kilka minut dodając cukier i cukier waniliowy.
    Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików.
    Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.

  • 5 odpowiedzi na “Cukinia marynowana”

    1. Agata napisał(a):

      Uwielbiam wszelkie warzywa marynowane

    2. Matka Mężatka napisał(a):

      Już czuję ten smak 🙂 Pyszne 🙂

    3. Kasia napisał(a):

      spróbuję na pewno. Do tej pory marynowałam głównie dynię, teraz czas przerobić cukinie:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Potrawka z kaszy gryczanej i kiełbasy

    Co zrobić na obiad, by się nie narobić. Zacząć tydzień lekko i kolorowo. Mieć satysfakcję, że wszystkim smakuje. Obiad jest...

    Zamknij