Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni

  • Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni będzie nowym akcentem smakowym który skradnie nam serce i na długo zagości w naszym menu. To prosta alternatywa dla popularnego kotleta z ziemniakami i surówką. Nie wymaga dużo pracy gdyż tarte pestki dyni kupimy w wielu sklepach. Smaży się tak jak inne kotlety. Nie musimy obawiać się przypaleń. Smak zaś jest urozmaiceniem, pysznym akcentem.

    Składniki :

    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 jajka
    1 szkl. tartych pestek dyni
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Przygotowanie :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
    Następnie porcjujemy na kotlety.
    Rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem.
    W jednym naczyniu rozbijamy widelcem jajka, a w drugim umieszczamy tarte pestki z dyni.
    Kawałki fileta umieszczamy w jajku (z obu stron), a później w tartych pestkach.
    Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na na rumiany kolor.
    Podajemy np. z ziemniakami i surówką.

  • 6 odpowiedzi na “Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni”

    1. Eliza napisał(a):

      Człowiek to się uczy całe życie nawet by mi do głowy nie przyszło, że zamiast bułki tartej można użyć tarte pestki dyni -super pomysł, bo pestki uwielbiam

    2. Danka napisał(a):

      Lubię takie urozmaicenie w panierce. Z dynii jeszcze nie jadłam:-)

    3. Szaman napisał(a):

      Potrafiłabyś napisać do czego w smaku podobne są te tarte pestkiz dyni jako panierka? Zainteresowałaś mnie, ale nie wiem, czy to warte zachodu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Krem z pomidorów

    Krem z pomidorów samym kolorem poprawi nasz poniedziałkowy dzień. Aksamitny w smaku, a do tego zdrowy. Bez ulepszaczy, idealny dla...

    Zamknij