Menu
  • Dziś jest : 18 września 2017 Imieniny : Stefanii, Irmy, Stanisława
  • Menu

    Jajecznica z kurkami

  • Jakie jest według Was idealne połączenie smakowe? Takie które zawsze króluje, nigdy się nie nudzi? Jest syte, smaczne, zdrowe i kolorowe? Mój tata zawsze mówi, że jajecznica to jak podstawa każdego rozpoczętego poranka. I jak tu nie przyznać racji skoro gospodarstwo mamy, jajeczka są od naszych kurek, a w pobliżu sielskie klimaty jeziorko, Wisła i okolice Kampinoskiego Parku Narodowego. Wystarczy tylko połączyć to wszystko, mieć odrobinę chęci i pyszności gotowe. U nas dzięki takiemu połączeniu nie ma sobie równych jajecznica z kurkami. Pomimo deszczu, zimna i szarości jest jak powiew świeżości. Kolorowa i zdrowa jak wiosenne przebudzenie, co doda nam na cały dzień mocne przebudzenie 😉 Powiem Wam tylko w sekrecie, że kiedyś jako dziecko ani jajek ani grzybów nie jadałam, aż rok temu się do tego przekonałam. Tylko psssst to tajemnica pamiętajcie i nikomu mnie nie zdradzajcie 😉

    Składniki na 3-4 porcje:

    8 jajek
    grzyby u mnie kurki wedle uznania
    1 cebula
    sól
    pieprz
    oregano
    masło
    natka pietruszki

    Przygotowanie:

    Cebulę obieramy, kroimy w piórka (lub inaczej -jak kto woli) i szklimy na masełku.
    Dodajemy grzybki oczyszczone, umyte, pokrojone (jeśli są duże) i przesmażamy na małym ogniu.
    Następnie wbijamy jajka.
    Doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku.
    W zależności od tego jaką jajecznicę lubimy tyle ją smażymy (może być mniej bądź więcej ścięta).
    Podajemy na ciepło z pieczywem i warzywami.
    Ja swoją posypałam natką pietruszki, by było bardziej kolorowo.
    Smacznego kochani

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Ćwiartki kurczaka pieczone na ryżu

    Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Jesień powoli wita nas chłodem z wieczora i o poranku. Myślimy wtedy,co przygotować, by...

    Zamknij