Menu
  • Dziś jest : 15 grudnia 2017 Imieniny : Niny, Celiny, Krystiany
  • Menu

    Kiełbasa pieczona z cebulą i śliwką

  • Kiełbasa pieczona z cebulą i śliwką sprawdzi się idealnie każdego dnia. Podasz ją samą czy z ziemniakami. Pora roku nie gra roli czy mróz za oknem czy upał co zniewala.
    Smaczna z mocą cebuli i słodkim posmakiem śliwki zaskoczy Cię smakiem i aromatem. Będzie wyjątkowym rozwiązaniem na każdy dzień 😉

    Składniki:

    6 białych surowych kiełbas
    3 średnie cebule
    100 g śliwek suszonych(użyłam marki Kresto)
    300 ml wywaru warzywnego
    sól
    pieprz
    majeranek
    oliwa
    masło do wysmarowania formy

    Przygotowanie:

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Cebulę obieramy, kroimy  w pióra.
    Wykładamy połowę cebuli i śliwek w naczyniu, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
    Wykładamy kiełbasę.
    Nakładamy drugą warstwę cebuli i śliwek.
    Ponownie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
    Podlewamy wywarem.
    Kropimy oliwą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C przez około 40-50 minut.
    Podajemy na ciepło (jak kiełbasa będzie zrumieniona).
    Smacznego

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Szaszłyki z kiełbasy i warzyw

    Pogoda za oknem coraz bardziej nastraja do spędzania czasu na dworze. Wspólne grille, ogniska i smakołyki na nich serwowane. Niektórzy...

    Zamknij