Menu
  • Dziś jest : 29 marca 2024 Imieniny : Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
  • Menu

    Krówka

  • KrówkaKrówka to ciasto które rewelacyjnie się sprawdza na każdą okazję.
    Jest tak pyszne,że znika w oka mgnieniu 🙂

    Składniki :

    3 paczki herbatników
    2 szkl. mleka
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
    3/4 margaryny
    1,5 paczki krakersów
    0,5l śmietany 36%
    łyżeczka żelatyny
    0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    puszka mleka skondensowanego słodzonego

    Przygotowanie :

    Mleko skondensowane słodzone gotujemy przez 2,5-3 godziny w garnku z wodą.
    Puszka powinna być cała zanurzona w wodzie (trzeba to sprawdzać).
    Blachę (ja wykorzystałam taką o wymiarach 25x36cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Na papierze układamy warstwę herbatników.

    I część Masy: Łączymy ze sobą 0,5szkl. mleka, cukier waniliowy, żółtka i mąkę na gładką masę.

    II część masy: Zagotować mleko (1,5 szkl.)z margaryną i cukrem (0,5 szkl.)
    następnie dodajemy masę powstałą z pierwszej części i trzymając na małym ogniu
    mieszamy do momentu zgęstnienia. Dla pewności możemy użyć miksera.
    Gotową masę wykładamy na herbatnikach. Na masie układamy warstwę krakersów.
    Na krakersach wylewamy karmel powstały z mleka skondensowanego.
    Na to wykładamy koleją warstwę krakersów. Śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru.
    Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody
    ( ja tak zrobiłam może to być równie dobrze ciepłe mleko). Całość miksujemy jeszcze chwilę,
    by nie powstały grudki z żelatyny. Gotową śmietanę wylewamy na krakersy.
    Na tarce o drobnych oczkach ścieramy pół tabliczki gorzkiej czekolady.
    Startą czekoladą posypujemy ciasto. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Ciasto najlepiej smakuje dnia następnego i później.
    Smacznego

    Rady :

    Alternatywą dla śmietany 36% jest ta trochę mniej procentowa-spokojnie możemy użyć śmietany 30%.
    Gdy brak nam czasu zamiast męczyć się z ścieraniem czekolady możemy użyć gotowej posypki lub kakao.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *