Krówka
Krówka to ciasto które rewelacyjnie się sprawdza na każdą okazję.
Jest tak pyszne,że znika w oka mgnieniu 🙂
Składniki :
3 paczki herbatników
2 szkl. mleka
cukier waniliowy
4 żółtka
1 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
3/4 margaryny
1,5 paczki krakersów
0,5l śmietany 36%
łyżeczka żelatyny
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie :
Mleko skondensowane słodzone gotujemy przez 2,5-3 godziny w garnku z wodą.
Puszka powinna być cała zanurzona w wodzie (trzeba to sprawdzać).
Blachę (ja wykorzystałam taką o wymiarach 25x36cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na papierze układamy warstwę herbatników.
I część Masy: Łączymy ze sobą 0,5szkl. mleka, cukier waniliowy, żółtka i mąkę na gładką masę.
II część masy: Zagotować mleko (1,5 szkl.)z margaryną i cukrem (0,5 szkl.)
następnie dodajemy masę powstałą z pierwszej części i trzymając na małym ogniu
mieszamy do momentu zgęstnienia. Dla pewności możemy użyć miksera.
Gotową masę wykładamy na herbatnikach. Na masie układamy warstwę krakersów.
Na krakersach wylewamy karmel powstały z mleka skondensowanego.
Na to wykładamy koleją warstwę krakersów. Śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru.
Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody
( ja tak zrobiłam może to być równie dobrze ciepłe mleko). Całość miksujemy jeszcze chwilę,
by nie powstały grudki z żelatyny. Gotową śmietanę wylewamy na krakersy.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Startą czekoladą posypujemy ciasto. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto najlepiej smakuje dnia następnego i później.
Smacznego
Rady :
Alternatywą dla śmietany 36% jest ta trochę mniej procentowa-spokojnie możemy użyć śmietany 30%.
Gdy brak nam czasu zamiast męczyć się z ścieraniem czekolady możemy użyć gotowej posypki lub kakao.
Dodaj komentarz