Menu
  • Dziś jest : 19 lipca 2016 Imieniny : Alfreda, Wincentego, Wodzisława
  • Menu

    Lodowiec

  • lodowiec1
    Lodowiec idealny na zaspokojenie najbardziej wybrednego podniebienia.

    Składniki :

    1,5 paczki biszkoptów
    5 galaretek
    1,5 kostki masła
    1 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru pudru
    5 żółtek
    3 łyżki kakao
    1 łyżka budyniu waniliowego

    Przygotowanie :

    Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
    Dno ( standardowej) tortownicy wykładamy warstwą biszkoptów.
    Na biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę.
    Odstawiamy do stężenia, a następnie wylewamy drugą galaretkę
    i ponownie odstawiamy do stężenia.
    Na galaretkę wylewamy połowę kremu i układamy drugą warstwę biszkoptów.
    Na biszkoptach ponownie wylewamy kolejno pozostałe 3 galaretki.
    Na sam wierzch wylewamy pozostały krem i chłodzimy w lodówce.

    Krem

    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i budyniem.
    Na gotujące się mleko powoli wlewamy masę jajeczną.
    Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
    Do ostudzonej masy dodajemy masło. Całość miksujemy.
    Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.

  • 8 odpowiedzi na “Lodowiec”

    1. gość pisze:

      Wygląda bardzo apetycznie. Och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

    2. Pati pisze:

      Brzmi rewelacyjnie choć szkoda, że to koniec wakacji

    3. Miro pisze:

      Cud miód nic dodać nic ująć

    4. Justyna pisze:

      oj miodzio i zapewne przepyszne

    5. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Wygląda obiecująco .

    6. Marzena pisze:

      Smakowicie wygląda. Fajny przepis na pyszne ciacho 🙂

    7. wadera61 pisze:

      Jadalna tęcza 🙂

    8. natii pisze:

      Poprosze kawałek 😛 wygląda apetycznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Meksykańska tortilla

    Bardzo lubimy z mężem jeść ostre potrawy, a tortilla meksykańska to idealne danie . Łatwo i szybko ,a jak smacznie...

    Zamknij