Menu
  • Dziś jest : 9 sierpnia 2017 Imieniny : Romualda, Romana, Ireny
  • Menu

    Ogórki w musztardzie

  • Ogórki w musztardzie

    Przetwory ogórkowe nadal u nas trwają. Staramy się, aby nic się nie zmarnowało. Cały czas wymyślamy czego jeszcze odpowiedniej ilości nie mamy. Czego może zabraknąć bądź co jeszcze trzeba przygotować. Dziś robimy Ogórki w musztardzie. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jednych dodatek musztardy może zaskoczyć inni nie wyobrażają sobie innych. My Ogórki w musztardzie uwielbiamy za ich wyjątkowy smak.

    Składniki :

    4kg ogórków
    2marchewki
    2 ostre musztardy
    pieprz ziarnisty 3-4 ziarna na słoik
    liście laurowe 1 liść na słoik
    ziele angielskie 2-3 ziarna na słoik
    2 łyżki soli

    Zalewa :

    2 litry wody
    1 i 1/2 szkl. octu
    3 szkl. cukru
    4 łyżki soli

    Przygotowanie :

    Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
    Posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.
    Odstawiamy na około 2 godziny.
    Po tym czasie układamy je ciasno w słoikach.
    Do każdego słoika dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz prawdziwy.
    Marchew obieramy, myjemy i kroimy na kawałki.
    Następnie po kawałku marchewki wkładamy do każdego słoika.
    Zalewamy zalewą i zakręcamy.
    Pasteryzujemy przez 3 minuty.

    Zalewa :

    Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę.
    Studzimy ją i dodajemy musztardę.

  • 2 odpowiedzi na “Ogórki w musztardzie”

    1. Ola napisał(a):

      Nie jestem zwolenniczką takich eksperymentów, ale chyba się skuszę, bo wyglądają smacznie

    2. Blendman napisał(a):

      Ciocia moja bardzo podobne robiła… rewelacyjne. Trzeba będzie sprawdzić czy ma jeszcze w spiżarni 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia

    Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia na ostatni weekend wakacji dla umilenia czasu spędzonego przy kawce czy herbatce.  Prostota i kwintesencja smaku...

    Zamknij