Menu
  • Dziś jest : 19 kwietnia 2024 Imieniny : Adolfa, Tymona, Pafnucego
  • Menu

    Pikle

  • Pikle

    Jak co roku o tej porze przyszedł czas na robienie przetworów.
    Na pierwszy ogień poszły pikle.

    Składniki :

    5 kg ogórków
    2 pęczki kopru
    ziele angielskie 3-4 ziarna na słoik
    chrzan po kawałku na słoik
    czosnek po ząbku na słoik
    1 op. gorczycy
    1 łyżka soli

    Zalewa

    1,5 szkl. octu
    1,5 l wody
    1 kg cukru

    Przygotowanie :

    Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
    Tak przygotowane zasypujemy w misce solą.
    Odstawiamy na co najmniej 6 godzin.
    Po tym czasie odsączamy je i wkładamy do wyparzonych słoików.
    Dodajemy po kawałku czosnku, chrzanu i kopru oraz ziele angielskie i gorczycę.

    Zalewa

    W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem.
    Przygotowaną gorącą zalewą zalewamy słoiki z ogórkami.
    Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.

  • 10 odpowiedzi na “Pikle”

    1. Marzena pisze:

      Zimą do obiadku super, pasują takze do sałatek z dodatkiem makaronu. Moja mama robi takie same, więc zawsze mam kilka słoiczków do dyspozycji. Polecam takie pikle, są pyszne 🙂

    2. Justyna pisze:

      o super też takie robimy

    3. wadera61 pisze:

      Super smaki!
      Warto zrobić !

    4. natii pisze:

      uwielbiam je, też takie robię 🙂

    5. beatka pisze:

      wygląda pysznie, do obiadku będzie jak znalazł

    6. kasia pisze:

      super przepisik

    7. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Też robiłam wczoraj pikle 🙂 Lato zamknięte w słoiku pyszne są .

    8. Pancook pisze:

      My również zrobiliśmy pikle.

    9. joanna pisze:

      Aż kilogram cukru? nie za dużo?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *