Menu
  • Dziś jest : 15 grudnia 2017 Imieniny : Niny, Celiny, Krystiany
  • Menu

    Pizza z mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • Co poprawi humor gdy za oknem zimno, szaro, buro i ponuro?
    Pizza z mozzarellą i suszonymi pomidorami to jest to. Kolorowa, smaczna i nieskomplikowana.
    Przygotujesz ją w kilka chwil, a smaku długo nie zapomnisz.

    Składniki – ciasto :

    2 szkl. mąki na pizzę włoską + mąka do podsypania
    2 jajka
    15g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 szkl. ciepłej wody
    2 łyżki oliwy

    Dodatkowo:

    2 kule sera mozzarella
    1 słoik (200g) ketchupu z patisonów przepis tutaj- KLIK
    7 plastrów surowej polędwicy
    1 słoik (200g) pomidorów suszonych w oliwie
    rukola
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem.
    Gdy się rozpuszczą dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody i łyżkę mąki.
    Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, jajka i rozczyn z wyrośniętych drożdży.
    Zagniatamy ciasto dolewając pozostałą ciepłą wodę w takiej ilości, by się wchłonęło.
    Gdy składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od rąk i miski, przykrywamy je ściereczką.
    Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( ciasto musi podwoić swoją objętość).
    Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy na kształt jaki chcemy osiągnąć – u mnie to był kwadrat na wymiar blachy z piekarnika, ale może to być kształt okrągły.
    Na cieście wykładamy ketchup z patisonów.
    Następnie układamy kawałki polędwicy oraz odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki ser oraz pomidory.
    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250st.C przez maksymalnie 15 minut.
    Po upieczeniu wierzch posypujemy rukolą.
    Zjadamy ze smakiem – smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kania smażona z szynką

    Sezon na grzyby w pełni więc grzechem byłoby nie wykorzystać takiej okazji i nie przygotować małego specjału z tej okazji....

    Zamknij