Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    Pomidory nadziewane tuńczykiem i fasolą na zimno

  • Pomidory nadziewane tuńczykiem i fasolą na zimno

    Ostatnio lubię przygotowywać przekąski na zimno. Szykuję je wieczorem, a rano delektuję się ich smakiem. Są zdrowe i pożywne, zapewniają energię na długo, a do tego ich smak jest jak aksamit na podniebieniu. Dziś mam dla Was Pomidory nadziewane tuńczykiem i fasolą na zimno.

    Składniki :

    8 pomidorów
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    2 puszki białej fasoli (użyłam cannellini)
    3/4 – 1 szkl. czarnych oliwek
    1 duża cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżki kaparów
    pieprz
    sól

    Sos :

    1/3 szkl. oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny

    Przygotowanie :
    Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ok.7mm część od strony ogonka.
    Wydrążamy środki.
    W środek każdego pomidorka sypiemy sól i odrobinę pieprzu.
    Odstawiamy, by  puściły wodę.
    Tuńczyka, kapary, oliwkę i fasolę odsączamy na sitku.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Oliwki kroimy w plastry.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Doprawiamy do smaku pieprzem.
    Dodajemy sos i mieszamy.
    Schładzamy w lodówce.
    Podajemy na zimno.

    Sos :

    Do oliwy dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny.
    Mieszamy do połączenia się składników.

    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem

    Gdy robi się chłodniej możemy sobie pozwolić na chwilę odrobinę dłuższą, by przygotować śniadanie czy kolację. Dodatkowo jeśli mamy w...

    Zamknij