Menu
  • Dziś jest : 20 września 2017 Imieniny : Eustachego, Filipiny, Faustyny
  • Menu

    Pomidory zapiekane z serem i sardynkami

  • Pomidory zapiekane z serem i sardynkami brzmi dla Was smacznie? U nas ta propozycja ma wielu fanów którzy tylko czekają na ten mały rarytas. Pomidory zapiekane z serem i sardynkami będą rewelacyjne podczas zabaw karnawałowych, jako przekąska zrobiona do pracy, a w okresie świątecznym może gościć na naszym stole jako jedno z dań wigilijnych. Wykonanie jest łatwe, a smak niesamowity, to jak robicie takie pomidory?

    Składniki :

    10 pomidorów średniej wielkości
    150g sardynek w oleju
    garść kaparów
    duża garść oliwek
    1/2 szkl. sera żółtego
    2 cebule
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    1/3 szkl. oliwy
    sól
    pieprz
    1/2 szkl. bułki tartej

    Dodatkowo :

    tłuszcz
    naczynie żaroodporne bądź inne do zapiekania

    Przygotowanie:

    Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy od góry plaster o grubości około 1 cm.
    Następnie delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ który siekamy drobno.
    Kapary, oliwki i sardynki odsączamy na sitku.
    Natkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno kroimy.
    Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.
    Dodajemy kapary, sardynki, pokrojone oliwki, posiekany miąższ z pomidorów oraz natkę pietruszki.
    Na osobnej patelni zrumieniamy połowę bułki tartej.
    Dodajemy do farszu.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy i dusimy na małym ogniu 10-15 minut.
    Na sam koniec dodajemy połowę sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach.
    Mieszamy.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy.
    Umieszczamy w nim pomidory wypełnione farszem.
    Wierzch pomidorów posypujemy pozostałym serem i bułką tartą.
    Pieczemy przez 25 minut  w piekarniku nagrzanym do temperatury 170st.C

     

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Pierś kurczaka na sałatce z kalerosse

    Zastanawiasz się co przygotować do zjedzenia żeby nudą nie wiało, a wszystkim smakowało? To pytanie spędza Ci sen z powiek?...

    Zamknij