Menu
  • Dziś jest : 19 kwietnia 2024 Imieniny : Adolfa, Tymona, Pafnucego
  • Menu

    Potrawka z kurczaka po chińsku

  • Potrawka z kurczaka po chińsku

    Potrawka z kurczaka po chińsku jest świetnym rozwiązaniem
    gdy brak nam pomysłu na obiad.

    Składniki :

    2 op. mieszanki chińskiej (użyłam firmy Iglotex)
    4 ćwiartki z kurczaka
    sól
    pieprz
    sos sojowy
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka mąki
    olej
    curry

    Przygotowanie :

    Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy curry.
    Odstawiamy na około 1 godzinę.
    Po tym czasie obsmażamy na oleju.
    Usmażone ćwiartki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak
    by mięsko było przykryte.
    Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
    Następnie wyciągamy mięsko i je obieramy.
    Z pozostałego wywaru odlewamy 3/4 szkl.
    Obrane mięsko dodajemy z powrotem do wywaru wraz z mieszankami chińskimi.
    Ponownie gotujemy około 15 minut.
    Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem  z cytryny do smaku.
    Po upływie 5 minut dodajemy zaprawkę przygotowaną z mąki rozmieszanej w odlanym wcześniej wywarze.
    Całość mieszamy, a po upływie 3 minut podajemy do jedzenia.
    Potrawkę dobrze jest podać na ryżu (ja tak zrobiłam co widać na załączonych zdjęciach).
    Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Potrawka z kurczaka po chińsku”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Musiało być pyszne 🙂 .

    2. Miro pisze:

      Jak dla mnie rewelacja

    3. Pati pisze:

      Połączenie kurczaka i ryżu moja rodzina uwielbia więc podkradam przepis

    4. Marek pisze:

      Przepis super, choć troszeczkę zmodyfikowałem. Sos sojowy dodaję wcześniej(do duszenia z warzywami), a na wywarze z kurczaka gotuję ryż

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *