Menu
  • Dziś jest : 20 października 2017 Imieniny : Ireny, Kleopatry, Witalisa
  • Menu

    Cebula

  • cebula

    Cebula to źródło :

    witamin (witaminy z grupy B, witaminy E, PP, C)
    składniki mineralne (cynk, żelazo, siarka, miedź, fosfor, wapń)
    białka
    pektyny
    olejki lotne
    glikozydy flawonowe

    Możemy jej użyć do :

    potraw mięsnych ( z wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny)
    potraw kuchni świata ( meksykańskiej, greckiej, chińskiej, indyjskiej)
    sosów
    zup
    sałatek
    twarogu

    Jest skuteczna w zwalczaniu infekcji układu oddechowego i przewodu pokarmowego.
    Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, działa przeciwko zaparciom,
    znosi nadmierną fermentację, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi,
    reguluje równowagę sodowo-potasową.
    Jej spożycie obniża poziom cholesterolu.
    Niestety trzeba uważać z jej spożyciem gdy mamy schorzenia wątroby, nerek czy żołądka.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Papryka

    Papryka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten. Paprykę słodką używamy do potraw z mięsa, zup, ryb, warzyw, sałatek,...

    Zamknij