Menu
  • Dziś jest : 20 czerwca 2017 Imieniny : Bogny, Florentyny, Bożeny
  • Menu

    Oregano

  • oregano

    Oregano dobrze się komponuje z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem
    tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę.
    Do potraw mięsnych dodajemy je na sam koniec gotowania.
    Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.
    Całe ziele położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie.
    Jest idealnym dodatkiem do pizzy, spaghetti, zapiekanek czy innych dań kuchni włoskiej.
    Stosowane jest również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
    Oregano w głównej mierze zawiera :

    olejki lotne
    kwas rozmarynowy
    gorycze
    garbniki

    Służy do przyprawiania :

    serów
    owoców morza
    warzyw (pomidorów, sałaty, fasoli, grochu)
    sosów
    sałatek
    wędlin
    ryb
    pieczonych mięs
    zupy szczególnie te zawiesiste
    pieczonych ziemniaków
    przyprawić cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Goździki

    Goździki zawierają : olejek lotny żywice tłuszcze Stosujemy je do : likierów win przetworów mięsnych marynat rybnych Doskonale nim przyprawimy...

    Zamknij