Menu
  • Dziś jest : 18 października 2017 Imieniny : Juliana, Łukasza, Bratumiła
  • Menu

    Pieprz

  • pieprz

    Pieprz czarny jego ostry smak pochodzi od zawartej głównie
    w wierzchniej warstwie owocu piperyny.
    Pieprz czarny zawiera :

    błonnik
    wapń
    białko
    tłuszcz
    żelazo
    magnez

    Jest przyprawą uniwersalną.
    Dodajemy go do:

    marynat
    pieczeni
    sosów

    Odrobina pieprzu potrafi ożywić smak tłustych rosołów czyniąc je lżej strawnymi.
    Dodając go do sałatek i jarzyn możemy cieszyć się pełnią ich smaku.
    Jest niezbędny do takich dań jak :

    risotto
    potraw z białego sera
    potraw z żółtego sera

    Pieprz biały jest łagodny.
    W wielu potrawach niezastąpiony.
    Potrafi podnieść smak jaj szczególnie tych faszerowanych, zup,
    galaretek rybnych, a także dań z dodatkiem imbiru, do mięs
    (szczególnie wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny czy baraniny).
    Jest idealnym dodatkiem do ryb.
    Zupy z jego dodatkiem nabierają smaku i aromatu.
    Jest dopełnieniem ciepłych i zimnych sosów.

    Należy jednak pamiętać, że pieprz mielony dodajemy pod koniec gotowania,
    a pieprz ziarnisty na początku gotowania potraw.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Natka pietruszki

    Natka pietruszki jest bogata w : witaminę A (beta-karoten) witaminę C składniki mineralne (jod, żelazo, miedź folacynę Stosujemy ją do...

    Zamknij