Menu
  • Dziś jest : 20 października 2017 Imieniny : Ireny, Kleopatry, Witalisa
  • Menu

    Szałwia

  • Szałwia

    Szałwię należy stosować z umiarem ze względu na jej gorzkawy smak który może zdominować potrawę.
    Szałwia zawiera :

    olejek eteryczny
    kwasy organiczne
    garbniki
    flawonoidy
    gorycze
    witaminy PP
    karoteny (witaminy A)
    witaminę C

    W kuchni wykorzystamy ją do potraw z rodzin strączkowych i tłustych mięs.
    W postaci świeżej i suszonej dodamy ją do :

    marynat
    jarzyn
    kotletów wieprzowych/cielęcych
    wątróbki
    potraw z drobiu
    sosów
    zup
    likierów
    winiaków

    W Europie Zachodniej często pije się herbaty szałwiowe z dodatkiem miodu lub cytryny.
    Świetnie komponuje się z szaszłykami- wystarczy kilka listków dodać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Oregano

    Oregano dobrze się komponuje z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę. Do potraw mięsnych dodajemy...

    Zamknij