Menu
  • Dziś jest : 11 sierpnia 2017 Imieniny : Ligii, Zuzanny, Lukrecji
  • Menu

    Tymianek

  • Tymianek

    Tymianek zawiera duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe(tymol),
    flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, garbniki, żywice, sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny.

    W kuchni wykorzystujemy go w postaci świeżej jak również suszonej.
    W głównej mierze wykorzystywany w kuchni włoskiej i francuskiej.
    Dodajemy go do :

    ostrych sosów
    wywarów mięsnych
    pieczonej kaczki
    królika
    wołowiny
    cielęciny
    dziczyzny
    ciężkich zup
    ryb

    Przyprawimy nim :

    bigos
    mięsa mielone
    wędliny
    pasztety
    pizzę
    sałaty
    warzywa
    sery
    potrawy z roślin strączkowych

    Tymianek w połączeniu z szałwią i octem wykorzystywany jest do aromatyzowania mostków cielęcych.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Szałwia

    Szałwię należy stosować z umiarem ze względu na jej gorzkawy smak który może zdominować potrawę. Szałwia zawiera : olejek eteryczny...

    Zamknij