Menu
  • Dziś jest : 18 września 2017 Imieniny : Stefanii, Irmy, Stanisława
  • Menu

    Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

  • Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą

    Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą są kwintesencją smaku i aromatu. Dodatek suszonych pomidorów jest jak wisienka na torcie. Rozbudza wyobraźnię, przywodzi wspomnienia cieplejszych, słonecznych dni gdy za oknem zrobiło się szaro, buro i ponuro. Pomimo, że mamy deszczową i zimną jesień warto zaserwować sobie Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą gdyż nie wszystkie przystawki muszą być kaloryczne i ciężkie. Jeśli jesteście ciekawi smaku to koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy moja propozycja Wam smakuje :

    Składniki :

    2 średniej wielkości cukinie
    plastry szynki w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii (użyłam firmy Hańderek)
    4-5 pomidorów suszonych w oliwie (użyłam z tego przepisu KLIK)
    1 kulka mozzarelli
    sól
    pieprz kolorowy
    woda

    Dodatkowo :

    wykałaczki
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
    Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
    Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
    Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy
    na całą długość plastra cukinii.
    Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
    Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli.
    Zwijamy w rulon.
    Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posypujemy solą i pieprzem.
    Pieczemy około 30minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    Podajemy na ciepło bądź zimno same lub z ulubionym sosem.
    Smacznego hashtag #Ambition

     


    Andrzejkowa uczta

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą”

    1. Jaco napisał(a):

      Kwintesencja smaku

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Zupa z cukinii

    Zupa z cukinii inna niż wszystkie lekka i smaczna. Doda energii i smakiem zaskoczy. Kwintesencja smaku na talerzu. Zupa z...

    Zamknij