Menu
  • Dziś jest : 19 marca 2024 Imieniny : Józefa, Bogdana, Laili
  • Menu

    Roladki z szynki wieprzowej nadziewane pieczarkami

  • Roladki z szynki wieprzowej nadziewane pieczarkami

    Roladki z szynki wieprzowej nadziewane pieczarkami nadadzą smaku i aromatu.                                                        Sprawią, że nasz obiad będzie urozmaicony.

    Składniki :

    1 kg szynki wieprzowej bez kości
    500g pieczarek
    1 duża cebula
    1-2 jajka (zależy od wielkości)
    3/4 szkl. mąki
    sól
    pieprz
    oregano
    olej

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety.
    Rozbijamy cienko.
    Oprószamy przyprawami.
    Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
    W tym czasie szklimy na rozgrzanym oleju
    obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Następnie dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Trzymamy chwilę na ogniu pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
    Gdy pieczarki będą miękkie odcedzamy wszystko na sitku.
    Gotowy farsz wykładamy na kotlety.
    Zwijamy jak roladki.
    Spinamy wykałaczką.
    Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące.
    Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Następnie przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego.
    Podlewamy je pozostałym po smażeniu tłuszczem i wodą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 40 minut.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

     

  • 2 odpowiedzi na “Roladki z szynki wieprzowej nadziewane pieczarkami”

    1. Marzy mi się własnie takie mięsko w sosie do tego ziemniaczki i surówka . Kiedy dieta mi się skończy wpadnie do ciebie na obiadek 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *