Menu
  • Dziś jest : 22 lipca 2017 Imieniny : Magdaleny, Bolesławy, Marii
  • Menu

    Roladki z szynki zapiekane z mozzarellą, śliwką i migdałem

  • Piątek coraz bliżej imprez karnawałowych przybywa. Najczęściej są to domówki w gronie rodziny i przyjaciół.
    Na stołach królują same smakołyki. Gorzej gdy nam brak pomysłu na to, co podać gościom. Jakie przekąski
    zaskoczą ich smakiem, połączeniem składników, a do tego będą nieskomplikowane do przygotowania, a swoją
    pomoc w ich przygotowaniu będą mogły zaoferować nawet mali pomocnicy. Aby wszystko było idealne
    postanowiłam przygotować Roladki z szynki zapiekane z mozzarellą, śliwką i migdałem.
    Roladki są ciekawym połączeniem składników, zapewniając nam cudowne doznania na podniebieniu – to jak skusicie się?

    Składniki na 20 sztuk:

    20 śliwek suszonych
    20 migdałów
    2 kulki sera mozzarella
    20 plastrów szynki szwarcwaldzka

    Dodatkowo :

    oliwa
    wykałaczki
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Ser mozzarella odsączamy na sitku.
    Kroimy na 20 w miarę równych kawałków.
    Każdy migdał wkładamy w  śliwkę.
    Układamy na plastrze szynki.
    Dodajemy kawałek sera.
    Zwijamy roladkę spinając ją wykałaczką.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Czynność powtarzamy aż składniki się skończą.
    Wszystkie roladki skrapiamy odrobiną oliwy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 10-15 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
    Smacznego

    Rady:

    Do wykonania Roladek z szynki zapiekanej z mozzarellą, śliwką i migdałem zamiast szynki szwarcwaldzkiej możemy użyć boczku parzonego wędzonego w plastrach.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Flaki oszukane

    Zima za oknem coraz bardziej daje o sobie znać. Wracamy do domu i marzymy tylko o tym, by się rozgrzać,...

    Zamknij