Menu
  • Dziś jest : 17 listopada 2017 Imieniny : Grzegorza, Salomei, Elżbiety
  • Menu

    Ryba w occie

  • Ryba w occie własnej roboty może nam towarzyszyć przez cały rok. Nie tylko jako jedno z dań wigilijnych, ale również w karnawale czy na wszelkich imprezach. Będzie dobrą przekąską gdy postanowimy sobie, że w każdy piątek będziemy pościć. Ryba w ocie choć wymaga trochę pracy jest smaczna i niezastąpiona. Nie ma porównania z produktem sklepowym/gotowym.

    Składniki :

    1 kg tuszy np. płotki
    1 szkl. mąki
    olej dosmażenia

    Zalewa :

    5 cebul
    1 szkl. octu 10%
    5 szkl. wody
    2 łyżeczki cukru
    listek laurowy
    7-8 ziaren pieprzu prawdziwego
    7 ziaren ziela angielskiego

    Przygotowanie :

    Ryby sprawiamy, patroszymy, myjemy i osuszamy.
    Następnie obtaczamy z obu stron w mące.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone ryby umieszczamy w słoju.
    Zalewamy zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 dni.

    Zalewa:

    Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
    Do garnka wlewamy wodę i ocet.
    Dodajemy cukier, pieprz, ziele angielskie i listek.
    Gotujemy zalewę.
    Na sam koniec dodajemy cebulę. Trzymamy chwilę na ogniu.
    Przygotowaną zalewą zalewamy słój z rybami.

     

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Babeczki z budyniem

    Co najlepiej poprawi nam humor gdy pogoda za oknem nie dopisuje? Jest szaro, buro i ponuro. Najchętniej schowalibyśmy się wtedy...

    Zamknij