Menu
  • Dziś jest : 17 kwietnia 2024 Imieniny : Roberta, Rudolfa, Stefana
  • Menu

    Sakiewki nadziewane

  • Sakiewki nadziewane

    Sakiewki nadziewane urozmaicą swoim smakiem nasz obiad.

    Składniki :

    6 plastrów szynki lub schabu
    300g boczku (użyłam firmy Hańderek)

    Hańderek
    1 pomidor
    biała część pora
    2 łyżki kukurydzy
    2 łyżki masła
    1 szkl. wywaru warzywnego
    sól
    pieprz
    curry
    olej

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
    Następnie oprószamy solą, pieprzem i curry.
    Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
    Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w plastry.
    Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
    W trakcie smażenia dodając pora.
    Całość trzymamy chwilę na ogniu.
    Schłodzone mięso wyciągamy.
    Na każdym plastrze wykładamy przesmażony farsz.
    Dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę pomidora
    oraz odsączoną na sitku kukurydzę.
    Spinamy wykałaczką.
    Obsmażamy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
    Po przesmażeniu sakiewki przekładamy do naczynia żaroodpornego
    podlewamy wywarem warzywnym i przykrywamy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C  przez 40 minut.
    Podajemy na ciepło np.  z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

    Użyty przeze mnie we wpisie Boczek z Dymnej Chaty pochodzi z firmy Handerek.
    Sam jego widok wyzwala w człowieku głód który zaspakajany każdym kęsem
    jest jak święto dla podniebienia.
    Smaczny, soczysty, przywołujący we mnie wspomnienia, gdy jeszcze moi dziadkowie i pradziadkowie
    sami wytwarzali wędliny. Jest jak powrót do czasów dzieciństwa gdy wyczekiwaliśmy na coś z utęsknieniem.
    Tak samo jest z Boczkiem z Dymnej Chaty gdy raz poznamy jego smak będzie on do nas wracać.
    Jego zapach unosi się długo w powietrzu drażnić w pozytywnym znaczeniu nasze nozdrza 😉
    Dodatkowym atutem przemawiającym za tym produktem jest certyfikat jaki uzyskał Doceń Polskie
    który jest przyznawany produktom wysokiej jakości z akcentem polskim.

    Doceń polskie TOP PRODUKT
    Mamy tu połączenie więc połączenie idealne niezapomnianego smaku oraz tradycji receptury.
    Jeśli chcecie się zapoznać z ofertą firmy Hańderek zapraszam na stronę firmy www.handerek.com.pl

     

  • 2 odpowiedzi na “Sakiewki nadziewane”

    1. Anka pisze:

      Super pomysł

    2. Layman pisze:

      Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *