Sakiewki nadziewane
Sakiewki nadziewane urozmaicą swoim smakiem nasz obiad.
Składniki :
6 plastrów szynki lub schabu
300g boczku (użyłam firmy Hańderek)
1 pomidor
biała część pora
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki masła
1 szkl. wywaru warzywnego
sól
pieprz
curry
olej
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
Następnie oprószamy solą, pieprzem i curry.
Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w plastry.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
W trakcie smażenia dodając pora.
Całość trzymamy chwilę na ogniu.
Schłodzone mięso wyciągamy.
Na każdym plastrze wykładamy przesmażony farsz.
Dodajemy umytego i pokrojonego w kostkę pomidora
oraz odsączoną na sitku kukurydzę.
Spinamy wykałaczką.
Obsmażamy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Po przesmażeniu sakiewki przekładamy do naczynia żaroodpornego
podlewamy wywarem warzywnym i przykrywamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Użyty przeze mnie we wpisie Boczek z Dymnej Chaty pochodzi z firmy Handerek.
Sam jego widok wyzwala w człowieku głód który zaspakajany każdym kęsem
jest jak święto dla podniebienia.
Smaczny, soczysty, przywołujący we mnie wspomnienia, gdy jeszcze moi dziadkowie i pradziadkowie
sami wytwarzali wędliny. Jest jak powrót do czasów dzieciństwa gdy wyczekiwaliśmy na coś z utęsknieniem.
Tak samo jest z Boczkiem z Dymnej Chaty gdy raz poznamy jego smak będzie on do nas wracać.
Jego zapach unosi się długo w powietrzu drażnić w pozytywnym znaczeniu nasze nozdrza 😉
Dodatkowym atutem przemawiającym za tym produktem jest certyfikat jaki uzyskał Doceń Polskie
który jest przyznawany produktom wysokiej jakości z akcentem polskim.
Mamy tu połączenie więc połączenie idealne niezapomnianego smaku oraz tradycji receptury.
Jeśli chcecie się zapoznać z ofertą firmy Hańderek zapraszam na stronę firmy www.handerek.com.pl
Super pomysł
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy!