Menu
  • Dziś jest : 18 listopada 2017 Imieniny : Klaudyny, Romana, Filipiny
  • Menu

    Sorbet z arbuza

  • Sorbet z arbuza

    Na początku tygodnia nic się człowiekowi nie chce. Gotowanie obiadów, robienie śniadań czy kolacji wszystko wymaga czasu, a my pracy często zmęczeni marzymy tylko o chwili wytchnienia, relaksu, ciszy. Niby tak mało, a jednak wiele. Gdy za oknem temperatury zaczynają nam dokuczać, a domownikom chce się deseru który orzeźwi, doda energii i nie będzie bombą kaloryczną zaczynamy się zastanawiać, co przygotować, by wszystkim smakowało, uśmiech wywołało. Abyśmy w kuchni zbyt wiele czasu nie spędzili. Ostatnio miałam z tym problem, co przygotować, by innych oczarować i tak wpadłam na pomysł, że przygotuję Sorbet z arbuza. Lekki, orzeźwiający, mało kaloryczny.
    Dla dzieci i dorosłych jak znalazł na upalne dni. Przeze mnie wykonany daje satysfakcję, że podaję bliskim to, co dobre i zdrowe, a Wy skusicie się?

    Składniki :

    1 kg miąższu z arbuza
    1 łyżka cukru pudru
    4 łyżki przegotowanej letniej wody
    listki mięty do dekoracji

    Przygotowanie :

    Arbuza kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki.
    Zamrażamy.
    Następnie zamrożonego arbuza wyciągamy umieszczamy w blenderze.
    Dodajemy cukier puder rozpuszczony w wodzie.
    Całość dokładnie miksujemy.
    Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do pucharków czy innych naczyń
    (najlepiej jest nakładać sorbet łyżką do lodów).
    Ozdabiamy listkami mięty.
    Podajemy od razu.

  • 2 odpowiedzi na “Sorbet z arbuza”

    1. Majka napisał(a):

      Aż ślinka cieknie

    2. Majka napisał(a):

      Szkoda, że nie można zamówić na wynos

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Śnieżny puch na biszkoptach

    Ciasto lekkie jak piórko, delikatne jak obłoczek, w smaku wykwintne, rozpływające się w ustach. Ciasto przy którym relaks to czysta...

    Zamknij