Menu
  • Dziś jest : 28 czerwca 2016 Imieniny : Ireneusza, Leona, Benigny
  • Menu

    Tagliatelle pomodoro po polsku

  • Tagliatelle pomodoro po polsku

    Z racji tego ,że u nas w domu coraz częściej gości makaron dziś kolejna jego odsłona.

    Składniki :

    500 g makaronu Tagliatelle
    1 duża podwójna pierś z kurczaka
    2 puszki pomidorów
    4 średnie pomidory
    2 średnie cebule
    3 łyżka parmezanu
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    suszone pomidory z bazylią
    czosnek granulowany
    bazylia,
    oregano,
    papryka ostra czerwona

    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
    Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, bazylią i oregano.
    Cebulę i czosnek obieramy , kroimy w pióra i podsmażamy na maśle.
    Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory. Całość podduszamy, następnie miksujemy
    i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.`
    Ugotowany makaron i przesmażoną pierś z kurczaka dodajemy do sosu.  
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki dodajemy do całości.
    Całość chwilę gotujemy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Gotowe danie posypujemy na talerzu serem i suszonymi pomidorami do smaku.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Paprykowe ślimaczki

    Paprykowe ślimaczki są ciekawym połączeniem składników. Zaskoczą i czas umilą Składniki : 1 kg mąka pszenna 100g drożdże do 8...

    Zamknij