Menu
  • Dziś jest : 20 maja 2017 Imieniny : Bazylego, Bernardyna, Bronimira
  • Menu

    Zupa krem z batatów

  • Zupa krem z batatów po raz pierwszy zagościła na naszym stole po udziale w warsztatach z Pascalem Brodnickim i od tamtej pory jest przeze mnie często robiona, bo wszystkim domownikom bardzo smakowała. Jest nie tylko smaczna, ale i łatwa w przygotowaniu. Jedyną jej wadą może być kwota jaką zapłacimy za składniki, ale jej smak szybko to nam zrekompensuje sprawiając, że tę przyjemność będziemy regularnie powtarzać.

    Składniki :

    3-4 bataty
    3  marchewki
    1 cebula
    wywar z rosołu
    1 i 1/2 szkl. mleka kokosowego
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    curry
    tłuszcz ja użyłam Ramy smaż jak szef kuchni

    Przygotowanie:

    Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
    Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu.
    Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchew i bataty.
    Smażymy doprawione curry i ostrą papryką przez około 5 minut.
    Następnie warzywa zalewamy wywarem taką ilością, by wywar je przykrył.
    Doprawiamy pieprzem i solą.
    Gotujemy do miękkości.
    Dodajemy mleko i miksujemy wszystko.
    Jeszcze chwilę gotujemy sprawdzając czy krem jest dobrze przyprawiony.
    Gorącą zupę nalej do miseczek i rozkoszuj się smakiem.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Zupa krem z batatów”

    1. Iga napisał(a):

      Brzmi bosko i tak słonecznie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka z rzodkiewek

    Sałatka z rzodkiewek to proste rozwiązanie na urozmaicone śniadanie, szybką przekąskę czy kolację. Smaczna i kolorowa kompozycja zaspokoi w mig...

    Zamknij