Menu
  • Dziś jest : 19 października 2017 Imieniny : Piotra, Pawła, Ziemowita
  • Menu

    Zupa krem z marchwi i selera naciowego

  • Co przygotować dziś na obiad? To odwieczne pytanie które zadają sobie kobiety prowadzące gospodarstwo domowe. Czym zaskoczyć?  Jak przygotować i podać? Żeby jeszcze smakowało. Szukając pomysłu na obiad zachodzimy czasami w głowę. Sen z powiek nam spędza ten problem. Czasami pomysły przychodzą same. U mnie tak ostatnio było wybrałam się do sklepu na zakupy. Wiosna coraz cieplej więc nie mogło być tak, że nie kupię
    dużej ilości warzyw i owoców, do tego inne dodatki. I tak oto robić zakupy wpadł mi pomysł na Zupa krem z marchewki i selera naciowego. Pyszna lekka, kolorowa na wiosnę szybko gotowa. Zrobisz ją szybko. W smaku Cię zaskoczy, a dodatek jabłek będzie jak wisienka na torcie 😉 To jak przekonałam Was do mojego pomysłu? Jeśli tak to pędźcie już do sklepu, a najlepiej przejrzyjcie gazetki z ofertą danego sklepu (np. Lidl) i ruszajcie na łowy.

    Składniki na 4 porcje:

    1 kg marchwi
    2 łodygi selera naciowego
    2 cebule
    1-2 ząbki czosnku
    1-2 cm świeżego imbiru
    1 jabłko
    1 i 1/2 l wywaru
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    curry
    papryka ostra
    papryka słodka
    cukier

    Dodatkowo do dekoracji/podania możemy użyć liści selera naciowego.

    Przygotowanie:

    Czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle.
    Następnie dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w kostkę marchew, seler umyty i pokrojony w kostkę oraz cebulę obraną i pokrojoną.
    Całość smażymy razem przez 5-7 minut.
    Następnie dodajemy curry ( ja dodałam 1 łyżeczkę) paprykę ostrą i słodką (ja dodałam każdej po 1/2 łyżeczki) proporcje wedle uznania.
    Całość mieszamy i jeszcze chwilę ( u mnie 3 minuty) trzymamy na ogniu.
    Po tym czasie do warzyw dodajemy bulion.
    Mieszamy i gotujemy około 20 minut do momentu aż marchewka będzie miękka.
    Następnie za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładki krem.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Jabłko myjemy, kroimy w plastry.
    Wkładamy do garnka podlewamy odrobiną wody.
    Dodajemy cukier i karmelizujemy.
    Krem nakładamy do miseczek.
    Na wierzch dodajemy kilka kawałków karmelizowanego jabłka i gałązkę selera.
    Smacznego

     

     

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Kod zlicza t

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kiełbasa pieczona z cebulą i śliwką

    Kiełbasa pieczona z cebulą i śliwką sprawdzi się idealnie każdego dnia. Podasz ją samą czy z ziemniakami. Pora roku nie...

    Zamknij