Menu
  • Dziś jest : 18 kwietnia 2024 Imieniny : Apoloniusza, Bogusławy, Go¶cisława
  • Menu

    Zupa ryżowa

  • Zupa ryżowa

    Gdy przychodzi lato i wakacje często przez upały brak nam nie tylko siły, ale i czasu na przygotowywanie wyszukanych posiłków.
    W takiej chwili najlepiej sprawdzają się zupy są  nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale  również łatwe i smaczne, a do tego bardzo pożywne. Zapewniają nam energię do działania i realizowania planów dnia codziennego. Zupa ryżowa to klasyka w moim domu była przygotowywana przez wszystkie pokolenia i do dnia dzisiejszego cieszy się takim samym zachwytem gdy na stole gości -dziś Wam ją proponuję na czwartkowy obiad.

    Składniki :

    3 skrzydełka drobiowe
    1/3 szkl. ryżu
    5 średnich ziemniaków
    2 l wody
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/3 części średniej wielkości selera
    1/2 zielonej części pora
    sól
    pieprz
    koperek do posypania

    Przygotowanie :

    W garnku umieszczamy umyte mięso, zalewamy wodą.
    Gotujemy.
    Gdy zbierze się szum zbieramy go.
    Marchew, pietruszkę, selera i pora obieramy/oczyszczamy.
    Następnie myjemy i kroimy :
    marchew i pietruszkę w paski
    seler i por w całości.
    Do gotującego się wywaru dokładamy ryż, obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszka seler, por).
    Gotujemy około 30 minut.
    W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki.
    Następnie dokładamy je do zupy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy i gotujemy do miękkości.
    Podajemy zupę posypaną koperkiem.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *