Bułeczki śniadaniowe
Aby dzień rozpoczął się dobrze trzeba zacząć od śniadania.
Polecam Wam pyszne bułeczki śniadaniowe z ziarnami sezamu.
Składniki :
40g drożdży
600g mąki
2 jajka
2 łyżeczki cukru
170ml mleka + 1 łyżeczka (ja użyłam Alpro)
szczypta soli morskiej Kamis
3 łyżki masła
2-3 łyżki sezamu
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem.
Mieszamy do ich rozpuszczenia.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki i ciepłe mleko (250ml).
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.10-20 minut).
Masło rozpuszczamy.
Do miski przesiewamy mąkę.
Dodajemy sól i 1 jajko.
Wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk
przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.30-40minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy od niego
kawałki z których formujemy kulki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym
układamy uformowane bułeczki.
Tak przygotowane bułki smarujemy jajkiem (1szt.)
połączonym z mlekiem (1 łyżeczka).
Następnie posypujemy ziarnami sezamu wedle własnego uznania.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 15 minut (aż bułeczki nabiorą złotego koloru).
Smacznego.
Rada :
Ziarna sezamu możemy zastąpić innymi składnikami np.
makiem, wiórkami kokosowymi bądź zrobić je bez posypki.
Dodaj komentarz