Menu
  • Dziś jest : 13 maja 2019 Imieniny : Serwacego, Ofelii, Roberty
  • Menu

    Ciasto orzechowo – kajmakowe

  • Ciasto orzechowo - kajmakowe

    Ciasto orzechowo – kajmakowe z dodatkiem ulubionego budyniu
    to smak który rozpływa się w ustach i sprawia,
    że nie możemy sobie odmówić kolejnej porcji.

    Składniki :

    4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru + 3 łyżki
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam firmy Ale-raj)
    630ml mleka + 4 łyżki
    2 łyżeczki sody
    2 jajka
    2 żółtka
    3 łyżki miodu (użyłam wielkokwiatowego)
    200g orzechów włoskich (użyłam firmy Ale-raj)
    2 op. budyniu smak ulubiony (u mnie malinowy)
    1 puszka masy kajmakowej
    320g margaryny
    1 szkl. naparu z herbaty osłodzonego
    sok z cytryny

    Przygotowanie :

    Na stolnicę przesiewamy mąkę i sodę.
    Dodajemy cukier (1/2 szkl.), cukier z prawdziwą wanilią, 200g margaryny w temperaturze pokojowej,
    miód, i mleko (3 łyżki).
    Z podanych składników zagniatamy na gładką masę ciasto.
    Dzielimy na 3 części.
    Każdą część rozwałkowujemy na wymiar blaszki (u mnie blaszka miała wymiar 25x30cm).
    Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
    Przenosimy do nich rozwałkowane ciasto.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 12-15 minut.
    Orzechy włoskie siekamy i przekładamy do garnka dodając cukier (3 łyżki) i margarynę (120g).
    Zagotowujemy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
    Lekko ostudzoną masę wykładamy na jednym z placków przygotowanych do upieczenia.
    Od całości mleka odlewamy 1 szkl i rozpuszczamy w niej budyń.
    Resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy rozrobiony budyń.
    Trzymamy na małym ogniu około 1/2 minuty ciągle mieszając.
    Następnie budyń studzimy.
    W między czasie przygotowujemy napar z herbaty, słodzimy go trochę i dodajemy sok z cytryny (wedle uznania).
    Upieczone placki studzimy.
    Układamy w blasze 1 na spodzie, nasączamy go połową naparu.
    Wykładamy na nim przestudzoną masę budyniową.
    Przykrywamy drugim gładkim plackiem który również nasączamy.
    Następnie wykładamy masę kajmakową, równo rozprowadzamy.
    Przykrywamy całość 3 plackiem z orzechami.
    Delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie była to cała noc).
    Ciasto jest najlepsze na 2-3 dzień od wykonania.
    Smacznego

     

    Wraz ze mną wypieki na Słodki Dzień Kobiet przygotowywali:

    Patryk

    Marzena

    Danuta

    Anna

    Iwona

     

  • 10 odpowiedzi na “Ciasto orzechowo – kajmakowe”

    1. Paula wygląda wspaniale twoje ciacho a i skład ciach doskonale mi pasuję . Na pewno w przyszłości zrobię te ciacho i się pochwale jak wyszło .

    2. Marzena pisze:

      Cudowne ciasto, wygląda pysznie. Dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    3. aronia pisze:

      uwielbiam takie przekładańce, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

    4. sofieta pisze:

      Przecudownie wyglada! Dziekuje za wspolne pieczenie))

    5. aaasikkk pisze:

      Kajmak i budyń – moje smaki! 😀 Ja z kolei na Dzień Kobiet prozdrowotnie i dietetycznie – 🙂 Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką. Dzięki za wspólne pieczenie! 🙂

    6. Beata pisze:

      wow!!! dostałam ślinotoku!!! 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Szynka drobiowo – wieprzowa z szynkowara

    Szynka drobiowo - wieprzowa z szynkowara na śniadanie podana. Smak i zapach co działa na podniebienie jak aksamit. Składniki :...

    Zamknij