Ciasto orzechowo – kajmakowe
Ciasto orzechowo – kajmakowe z dodatkiem ulubionego budyniu
to smak który rozpływa się w ustach i sprawia,
że nie możemy sobie odmówić kolejnej porcji.
Składniki :
4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru + 3 łyżki
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam firmy Ale-raj)
630ml mleka + 4 łyżki
2 łyżeczki sody
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki miodu (użyłam wielkokwiatowego)
200g orzechów włoskich (użyłam firmy Ale-raj)
2 op. budyniu smak ulubiony (u mnie malinowy)
1 puszka masy kajmakowej
320g margaryny
1 szkl. naparu z herbaty osłodzonego
sok z cytryny
Przygotowanie :
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sodę.
Dodajemy cukier (1/2 szkl.), cukier z prawdziwą wanilią, 200g margaryny w temperaturze pokojowej,
miód, i mleko (3 łyżki).
Z podanych składników zagniatamy na gładką masę ciasto.
Dzielimy na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy na wymiar blaszki (u mnie blaszka miała wymiar 25x30cm).
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przenosimy do nich rozwałkowane ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 12-15 minut.
Orzechy włoskie siekamy i przekładamy do garnka dodając cukier (3 łyżki) i margarynę (120g).
Zagotowujemy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
Lekko ostudzoną masę wykładamy na jednym z placków przygotowanych do upieczenia.
Od całości mleka odlewamy 1 szkl i rozpuszczamy w niej budyń.
Resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy rozrobiony budyń.
Trzymamy na małym ogniu około 1/2 minuty ciągle mieszając.
Następnie budyń studzimy.
W między czasie przygotowujemy napar z herbaty, słodzimy go trochę i dodajemy sok z cytryny (wedle uznania).
Upieczone placki studzimy.
Układamy w blasze 1 na spodzie, nasączamy go połową naparu.
Wykładamy na nim przestudzoną masę budyniową.
Przykrywamy drugim gładkim plackiem który również nasączamy.
Następnie wykładamy masę kajmakową, równo rozprowadzamy.
Przykrywamy całość 3 plackiem z orzechami.
Delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie była to cała noc).
Ciasto jest najlepsze na 2-3 dzień od wykonania.
Smacznego
Wraz ze mną wypieki na Słodki Dzień Kobiet przygotowywali:
Paula wygląda wspaniale twoje ciacho a i skład ciach doskonale mi pasuję . Na pewno w przyszłości zrobię te ciacho i się pochwale jak wyszło .
Polecam w smaku rewelacyjne 🙂
Cudowne ciasto, wygląda pysznie. Dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
Ja również dziękuje
uwielbiam takie przekładańce, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Ja również dziękuje
Przecudownie wyglada! Dziekuje za wspolne pieczenie))
Ja również dziękuje
Kajmak i budyń – moje smaki! 😀 Ja z kolei na Dzień Kobiet prozdrowotnie i dietetycznie – 🙂 Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką. Dzięki za wspólne pieczenie! 🙂
wow!!! dostałam ślinotoku!!! 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂