Papryka konserwowa
Papryka konserwowa smaczna i kolorowa.
Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy obiadu.
Na pikniku nas nie zawiedzie warto więc przygotować sobie choć kilka słoiczków.
Składniki :
papryka ( ja użyłam czerwonej i żółtej) ilość według uznania u mnie 5kg
Zalewa :
5 szkl. wody
1 szkl. octu
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
Ponadto :
1 łyżka oleju na słoik
5 ziarenek pieprzu prawdziwego na słoik
1 listek laurowy na słoik
Przygotowanie :
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne.
Następnie kroimy na kawałki jakie preferujemy.
Tak przygotowaną paprykę wkładamy do czystych słoiczków.
Zalewa :
Wodę gotujemy z octem, cukrem i solą.
Przygotowanym wrzątkiem zalewamy słoiczki z papryką.
Do każdego słoiczka (użyłam słoiczków o różnej pojemności 500,700 i 900ml)
dawałam po łyżce oleju, listku laurowym oraz po 5 ziarenek pieprzu prawdziwego.
Następnie słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy po 20 minut.
Dodaj komentarz