Menu
  • Dziś jest : 27 listopada 2019 Imieniny : Waleriana, Wirgiliusza, Ody
  • Menu

    Papryka konserwowa

  • Papryka konserwowa

    Papryka konserwowa smaczna i kolorowa.
    Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy obiadu.
    Na pikniku nas nie zawiedzie warto więc przygotować sobie choć kilka słoiczków.

    Składniki :

    papryka ( ja użyłam czerwonej i żółtej) ilość według uznania u mnie 5kg

    Zalewa :

    5 szkl. wody
    1 szkl. octu
    5 łyżek cukru
    1 łyżka soli

    Ponadto :

    1 łyżka oleju na słoik
    5 ziarenek pieprzu prawdziwego na słoik
    1 listek laurowy na słoik

    Przygotowanie :

    Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne.
    Następnie kroimy na kawałki jakie preferujemy.
    Tak przygotowaną paprykę wkładamy do czystych słoiczków.

    Zalewa :

    Wodę gotujemy z octem, cukrem i solą.
    Przygotowanym wrzątkiem zalewamy słoiczki z papryką.

    Do każdego słoiczka (użyłam słoiczków o różnej pojemności 500,700 i 900ml)
    dawałam po łyżce oleju, listku laurowym oraz po 5 ziarenek pieprzu prawdziwego.

    Następnie słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy po 20 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Czarny bez właściwości i wykorzystanie

    CZARNY BEZ (SAMBUCUS NIGRA)- bez lekarski, bez pospolity, bzina czy hyćka to tylko niektóre określenia tej rośliny należącej do rodziny...

    Zamknij