Pomidory suszone w oliwie bez pasteryzacji
Pomidory suszone w oliwie bez pasteryzacji gdy raz ich skosztujesz Twoje serce jest stracone.
Pyszne, aksamitne będą ozdobą na stole. Możesz je wykorzystać do mięs czy sałatek. Zjesz same.
Robi się je szybko. Nie wymagają nie wiem jak dużo pracy, a smakiem delektujesz się długo.
Gdy raz ich spróbujesz nigdy więcej nie kupisz gotowych ze sklepu.
Swoje słoiczki możesz przechowywać w piwnicy nawet pół roku.
Pytanie tylko czy wytrwają niezjedzone .
Składniki :
20 pomidorów
6-7 ząbki czosnku
4 szkl. oliwy
sól
pieprz
1 duży pęczek bazylii
1 duży pęczek oregano
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i osuszamy.
Następnie pomidory kroimy na pół.
Usuwamy ogonek.
Miąższ wydrążamy łyżeczką.
Wydrążone pomidory układamy w suszarce do owoców/warzyw.
Suszymy, ale zaglądamy, gdyż częstotliwość suszenia jest różna i zależy od wielkości pomidora.
Prawidłowo wysuszone pomidory będą o jakąś 1/4 mniejsze, będą suche, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu.
Słoiki wyparzamy i osuszamy ściereczką.
Układamy w nich warstwami pomidory, solimy i pieprzymy.
Następnie na pomidorach układamy obrany i drobno pokrojony czosnek oraz posiekane zioła.
Czynność powtarzamy.
Oliwę zagotowujemy i zalewamy nią pomidory w słoiczkach.
Zakręcamy i delikatnie stukamy palcem w każdy słoiczek, by pęcherzyki powietrza wydostały się na górę, a oliwa dostała się pomiędzy pomidorki.
Uwielbiam te pomidory chyba nigdy mi się nie znudzą 😉
To tak jak nam 😉
Bez porównania
To prawda 😉
W tym roku można pomidory chyba suszyć na słońcu?
Generalnie nie lubię takich z piekarnika, są mniej smaczne, niż te suszone naturalnie. A suszone naturalnie tylko z krajów śródziemnomorskich.
Ja swoich pomidorków nigdy nie suszę w piekarniku zazwyczaj wykorzystuję suszarkę 😉
Rewelacja ja kupuje gotowe ale chyba sama zrobię, długo mogą stać takie słoiki bo myśle o większej ilości i czy rodzaj pomidora ma znaczenie ?
Pomidorki mają znaczenie ja zazwyczaj robię z polnych. Taki słoiczek bez pasteryzacji postoi około pól roku, ale zawsze może zrobić pasteryzowane stoją dłużej. Ja robię zazwyczaj pół na pół https://www.smaczneprzepisy.com.pl/pomidory-suszone-w-oliwie/
Nie znałam tego przepisu 🙂
Polecam spróbować jest smaczny i łatwy 😉
Pomidorki wyglądają bardzo apetyczne i mam ochotę jest zrobić 🙂
Polecam z całego serduszka są rewelacyjne w smaku i do wielu rzeczy można je wykorzystać 😉
Uwielbiam, a sama ich nie robiłam. Może czas zacząć. Przepis bardzo fajny 🙂
Polecam przepis fajny i łatwy 😉