Sałatka z zupek japońskich
Japonia – Kraj Kwitnącej Wiśni tak dla nas odległy, rozbudzający wyobraźnię.
Kraj z wieloma tradycjami niezwykle przywiązujący uwagę do kultury i dobrych manier które dla Japończyków są niezwykle istotne.
Jeśli mamy w planach podróż do tego pięknego zakątka na ziemi warto poznać kilka najważniejszych zasad dobrego wychowania.
Niezwykle istotne jest zachowanie przy stole. Co mamy zrobić, by nie urazić rdzennego mieszkania? Zapoznaj się poniżej z zasadami kultury jedzenia.
Na początek warto sobie uświadomić, że Japonia jest krajem łączącym ze sobą tradycję i nowoczesność.
Obyczaje Japończyków różnią się i to bardzo od zwyczai panujących w Europie.
Trzeba tutaj pamiętać o powitaniu, właściwej pozycji przy stole oraz o kulturze spożywania posiłku.
Zacznijmy więc od początku:
Japoński ukłon czyli ojigi to codzienna część życia tubylców.
Mieszkańcy tego kraju z obcokrajowcami witają się poprzez podanie ręki zaś wśród rodzimych mieszkańców dominują ukłony o wyrażające różne emocje.
Ukłony w tym kraju są na powitanie, pożegnanie, są wyrazami szacunku bądź przeprosinami.
Warto zwrócić uwagę, że kłaniamy się najniżej osobom które są wysoko w hierarchii społecznej.
Powitanie
Można je określić w skali stopniowej.
Z osobą tej samej rangi, współpracownikami czy znajomymi wynosi 15 stopni Eshaku.
Gdy ktoś jest wyższy od nas rangą kłaniamy się pod kątem 30 stopni keirei. Gdy chcemy głęboko za coś przeprosić nasz pokłon powinien wynosić 45 stopni saikerei. Najbezpieczniejszą opcją jaką możemy wybrać jest pokłon 30 stopni.
Zwyczaje przy stole
Warto zapamiętać sobie, że stoły Japończyków są znacznie niższe niż Europejczyków, co wymaga zajęcia innej przy nich pozycji.
Zasiadając przy stole w sposób formalny powinniśmy usiąść w klęku z pośladkami opartymi o pięty – jest to pozycja seiza.
Kobiety mogą usiąść w sposób nieformalny z nogami ugiętymi w kolanach ułożonymi na boku, zaś mężczyźni mogą usiąść z nogami skrzyżowanymi po turecku.
Potrawy nakłada się samemu zaś przy alkoholu jest to niedopuszczalne – alkohol polewa gospodarz.
W Japonii niedopuszczalne jest wydmuchanie nosa przy stole zaś siorbanie które u nas nie jest pożądane w tym kraju jest wynikiem zadowolenia ze spożywanego posiłku.
Japoński dom i zwyczaje w nim panujące
Szczególnie ważne jest zwracanie uwagi na podejmowane tematy. Unikamy tematów śmierci oraz chorób.
Istotne jest składanie podziękowań. Wdzięczność i okazywanie szacunku to elementy spójne w japońskim domu.
Gospodarz w Japonii jest najważniejszy – zasiada na najwyższym i centralnym miejscu przy stole. Niedopuszczalne jest podsiadanie gospodarza, polewanie za niego alkoholu.
Powinniśmy okazywać mu największy szacunek.
Odstawianie naczyń po posiłku
Po posiłku pałeczki/ sztućce oraz zastawę ustawiamy tak jak zastaliśmy ją przed posiłkiem. Posiłek jest zwieńczeniem podziękowania dla gospodarza
za zaproszenie oraz smaczną ucztę.
Jeśli zapamiętacie tych kilka zasad nie będzie Wam straszna wizyta w japońskim domu.
Niestety smutne jest to, że ten piękny kraj leży tak daleko od nas, a podróż jest często nie osiągalna. Ciężko jest się pogodzić z taką sytuacją.
Warto jednak poszukać choć małej namiastki Japonii u nas. Teraz jest to łatwe ze względu na możliwości jakie oferują nam sklepy.
Wiele ciekawych rzeczy o tym pięknym kraju dowiecie się tutaj http://www.oyakata.com.pl/ksiega-mistrza-oyakata
Chcąc Was zainspirować proponuję najłatwiejszy z możliwych klasyk łączący zupkę japońską z polskimi dodatkami – jesteście ciekawi jak smakuje sałatka z zup japońskich? Zapraszam
Składniki :
1 opakowanie zupy japońskiej Miso (użyłam marki OYAKATA)
1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
250g szynki
1 czerwona papryka
1 kukurydza
1 mała czerwona fasola
1 czerwona cebula
Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
3 ząbki czosnku
papryka ostra do smaku
Przygotowanie :
Zupę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Paprykę myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Kapustę myjemy i kroimy.
Kukurydzę i fasolę odsączamy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy w naczyniu zalewamy sosem.
Mieszamy i schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
Sos:
W miseczce łączymy jogurt z majonezem.
Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszamy i doprawiamy do smaku papryką.
Zalewamy sałatkę i mieszamy.
Smacznego
Dodaj komentarz