Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2024 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Sernik na zimno z pestkami dyni

  • Sernik na zimno z pestkami dyni niektórych może zaskoczyć, ale jego smak jest nieziemski. Ciasto jest łatwe do wykonania. Sprawdzi się przy każdej okazji.
    Będzie niezastąpiony na Święta. Zrobisz go wcześniej i będziesz mieć z głowy, a wiadomo przecież, że przed Świętami każda gospodyni domowa ma prawdziwe urwanie głowy. Myśli się tylko o jednym, żeby ze wszystkim zdążyć, ale kto jak nie my ma dać radę ze wszystkim?

    Składniki :

    500g serka mascarpone
    200g ciastek owsianych
    4-5 łyżek tartych pestek dyni
    2 łyżki kakao
    75-100g masła
    300g malin świeżych bądź mrożonych
    1 galaretka u mnie smak malinowy
    250 ml wody

    Dodatkowo :

    winogrona lub inne ulubione owoce do dekoracji
    tortownica 26cm
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    W blenderze umieszczamy pokruszone ciastka, pestki tarte z dyni, kakao oraz masło.
    Całość miksujemy.
    Tak przygotowaną masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Uciskamy palcami.
    Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i studzimy.
    Mascarpone ucieramy z malinami (jeśli użyjemy mrożonych musimy je wcześniej rozmrozić).
    Gdy składniki będą połączone dodajemy tężejącą galaretkę.
    Miksujemy, aby składniki się połączyły.
    Gotową masę wykładamy do tortownicy wyrównując wierzch.
    Schładzamy w lodówce najlepiej przez noc.
    Przed podaniem dekorujemy owocami u mnie są to winogrona przekrojone na pół.

  • 7 odpowiedzi na “Sernik na zimno z pestkami dyni”

    1. Z mascarpone musi być ten sernik niezwykle delikatny i aksamitny. To faktycznie fajna propozycja na święta 🙂

    2. Amber pisze:

      Bardzo ciekawy przepis.
      A sernik wygląda przeysznie!

    3. Angelika pisze:

      u mnie ciasta beda tradycyjne w swieta ale moze na nowy rok sie skusze;) kto wie;)

    4. Marzena pisze:

      Smakuje zapewne tak jak wygląda😁😀

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *