Menu
  • Dziś jest : 13 czerwca 2018 Imieniny : Antoniego, Lucjana, Gracji
  • Menu

    Syrop z kwiatów bzu czarnego

  • Kwiaty czarnego bzu to niestety nadal zapomniany naturalny lek przeciwwirusowy, wzmacniający nasz organizm. W mojej rodzinie kwiaty bzu wykorzystujemy od pokoleń. Poniżej kilka słów o właściwościach jakie ma syrop z kwiatów bzu czarnego oraz przepis właśnie na ten syrop.

    Jego właściwości zostały naukowo potwierdzone. Dzięki temu mamy pewność, że jest bogaty w :

    witaminy ( A, B1, B2, B3, B6)

    magnez

    wapń

    potas

    sód

    fosfor

    żelazo

    miedź

    cynk

    mangan

    kwasy fenylowe

    flawonoidy

    pektyny

    skarbniki

    Wśród właściwości leczniczych kwiatów bzu czarnego trzeba wymienić:

    działanie wykrztuśne, antywirusowe, napotne, obniżające ciśnienie krwi, oczyszczające

    rozrzedzające katar

    wzmacniające odporność

    przyspieszające przemianę materii

    łagodzące stany zapalne skóry

    wzmacniające naczynia włosowate

    stabilizujące krwiobieg

    uśmierzające bóle

    Warto zaznaczyć, że syrop z kwiatów bzu czarnego pity regularnie jako gęsty syrop jest idealny na przeziębienia. Możemy go dodać w lato jako dodatek do wody lub gdy zrobi się zimniej jako dodatek do herbaty. Na wzmocnienie najlepiej jest pić 2 łyżki syropu przed snem. Najlepszy efekt uzyskamy spożywając syrop regularnie od jesieni.

    Składniki na 36 słoiczków po ok. 230g:

    80 szt. kwiatostanu bzu czarnego

    10-12 cytryn

    4-5 l wody

    3-4 kg cukru

     

    Przygotowanie :

    Kwiaty bzu czarnego zbieramy w słoneczny dzień.

    Następnie bardzo skrupulatnie oddzielamy zielone łodyżki od kwiatostanu.

    Ja odcinałam je nożyczkami tak było mi najwygodniej.

    Następnie kwiaty umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem.

    Odstawiamy pod przykryciem na minimum 12 godzin (najlepiej odstawić na noc).

    Po upływie tych godzin przecedzamy przez sito.

    Syrop umieszczamy ponownie w garnku.

    Dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.

    Mieszamy i gotujemy aż cukier się roztopi.

    Gdy doprowadzimy do wrzenia od razu zlewamy syrop do wyparzonych słoiczków.

    Szybko zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

    Syropu nie musimy już pasteryzować.

     

     

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Jak prawidłowo grillować pstrąga? – 5 porad

    Choć grillowanie może kojarzyć się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką i szaszłykami, warto pamiętać, że grillować można również ryby, które...

    Zamknij