Menu
  • Dziś jest : 12 września 2024 Imieniny : Marii, Gwidona, Radzimira
  • Menu

    Syrop z pędów sosny

  • Maj to idealny moment , aby zrobić syrop z pędów sosny który będzie dobrym ratunkiem na jesieni gdy sezon na przeziębienia rozpocznie się na dobre. Pędy sosny zbierany najlepiej w maju. Obcinamy sekatorem takie które są długości do 6-7cm gdyż mają one najwięcej soku. Ich barwa jest jasnozielona z lepką łupinką koloru brązowego.

    Musimy pamiętać o tym, by zbierać pędy z sosny z kilku drzew, a nie z jednego, by go nie zniszczyć. Ponadto warto robić to w rękawiczkach aby nie ubrudzić sobie rąk.

    Syrop z pędów sosny jest skuteczny przy :

    przeziębieniach
    katarze
    kaszlu
    chrypie
    zapaleniu oskrzeli
    grypie
    osłabieniu
    zapaleniu gardła
    dreszczach

    Syrop z pędów sosny działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Jest szczególnie zalecany przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Ułatwia oddychanie. Stosowany profilaktycznie przez cały rok pomaga nam unikając antybiotykoterapii.

    Dawkowanie syropu z pędów sosny profilaktycznie:

    1 łyżeczka rano jako dodatek do herbaty czy wody

    Dawkowanie syropu z pędów sosny w czasie choroby :

    dzieci 3 razy dziennie po 1 łyżeczce
    dorośli 4 razy dziennie po 1 łyżeczce

    Syrop z pędów sosny jest słodki więc aplikacja dziecku jest wyjątkowo łatwa

    Składniki:

    pędy sosny ( świeży/młody przyrost )
    cukier
    odrobina wody
    słój zakręcany

    Przygotowanie :

    Obcięte młode pędy sosny myjemy pod bieżącą wodą.
    Kroimy na kawałki do 2cm.
    Układamy do słoja warstwę 3 cm pokrojonych pędów sosny które zasypujemy 4 łyżkami cukru.
    Czynność powtarzamy aż skończą nam się pędy.
    Pamiętajmy, że na wierzchu powinien być cukier.
    Na koniec dodajemy odrobinę wody i zakręcamy słój.
    Umieszczamy go w nasłonecznionym miejscu (mój słój stał na parapecie).
    Po około tygodniu pod warunkiem, że było słonecznie w innym przypadku po dwóch tygodniach syrop zlewamy do słoiczków przecedzając przez sitko o drobnych oczkach, by nic nam nie wpadło niepowołanego.
    Słoiczki z syropem zakręcamy i przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu (najlepiej w piwnicy).

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *