Szarlotka herbaciana z chałwą
Szarlotka herbaciana z chałwą to takie moje małe szaleństwo,
by tradycyjnej szarlotce nadać innego smaku. Smak wyszedł niebiański nie wspominając o aromacie.
Warto zwrócić uwagę na herbatę której użyłam gdyż jest to czarna liściasta cejlońska herbata z dodatkiem chabrów, pąków jaśminu, niebieskiej malwy oraz wspaniałym aromatem prażonych migdałów które aż pobudzają zmysły. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z nutą słodyczy którą nadają prażone migdały jest jak wisienka na torcie. Dodatkowo piękne, niestandardowe opakowanie sprawia, że herbata będzie wspaniałym prezentem nie tylko dla konesera smaku tego wspaniałego napoju.
Składniki :
Ciasto:
2-3 szkl. mąki pszennej
5 żółtek
180g miękkiego masła
1/2 szkl. naparu z herbaty (użyłam firmy Basilur)
1/3 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie :
1,5 – 2 kg jabłek
4 łyżki wody wody
1 op.cukru cynamonowego / bądź zwykłego gdy nie lubimy cynamonu / bądź 3-4 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu
Polewa :
4 łyżki mleka (użyłam waniliowego Alpro)
125g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
50g masła
3 łyżki cukru
Ponadto :
papier do pieczenia
forma wym 25×30 cm bądź klasyczna tortownica
Przygotowanie :
Ciasto:
Przygotowujemy napar z 1 łyżeczki herbaty i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski/na stolnicę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier, żółtka, masło i stopniowo napar.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3 części ciasta.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny.
Nadzienie :
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C blachę ( u mnie tortownica) wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez ok.15 min. ustawiając grzanie tylko na górę).
Następnie ciasto wyciągamy i na podpieczone wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta.
Wkładamy ciasto i pieczemy (grzanie góra-dół) przez ok.30 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa :
W garnku łączymy mleko i masło.
Następnie dodajemy cukier i pokruszoną chałwę.
Mieszamy do momentu aż masa stanie się jednolita.
Gotową polewę wykładamy na ciasto.
Odstawiamy do stężenia/zastygnięcia.
Smacznego
Razem ze mną piekli :
Kasia , Dorota , Izioni , Joanna , moje mniam , Patryk, Marzena , Daria, Danuta
Pyszna szarlotka kochana, dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
Ale pyszna ta Twoja szarlotka, palce lizać, fajnie sie razem piekło 🙂
Bardzo ciekawa szarlotka – intrygujące połączenie smaków. 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie. 🙂