Menu
  • Dziś jest : 29 marca 2024 Imieniny : Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
  • Menu

    Szarlotka herbaciana z chałwą

  • Szarlotka herbaciana z chałwą

    Szarlotka herbaciana z chałwą to takie moje małe szaleństwo,
    by tradycyjnej szarlotce nadać innego smaku. Smak wyszedł niebiański nie wspominając o aromacie.
    Warto zwrócić uwagę na herbatę której użyłam gdyż jest to czarna liściasta cejlońska herbata z dodatkiem chabrów, pąków  jaśminu, niebieskiej malwy oraz wspaniałym aromatem prażonych migdałów które aż pobudzają zmysły.   Charakteryzuje się intensywnym aromatem z nutą słodyczy którą nadają prażone migdały jest jak wisienka na torcie. Dodatkowo piękne, niestandardowe opakowanie sprawia, że herbata będzie wspaniałym prezentem nie tylko dla konesera smaku tego wspaniałego napoju.

    Składniki :

    Ciasto:

    2-3 szkl. mąki pszennej
    5 żółtek
    180g miękkiego masła
    1/2 szkl. naparu z herbaty (użyłam  firmy Basilur)
    1/3 szkl. cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie :

    1,5 – 2 kg jabłek
    4 łyżki wody wody
    1 op.cukru cynamonowego / bądź zwykłego gdy nie lubimy cynamonu / bądź 3-4 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu

    Polewa :

    4 łyżki mleka (użyłam waniliowego Alpro)
    125g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
    50g masła
    3 łyżki cukru

    Ponadto :

    papier do pieczenia
    forma wym 25×30 cm bądź klasyczna tortownica

    Przygotowanie :

    Ciasto:

    Przygotowujemy napar z 1 łyżeczki herbaty i studzimy.
    Mąkę przesiewamy do miski/na stolnicę z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy cukier, żółtka, masło i stopniowo napar.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3 części ciasta.
    Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny.

    Nadzienie :

    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
    Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
    Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C blachę ( u mnie tortownica) wykładamy papierem do pieczenia.
    Jedną większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez ok.15 min. ustawiając grzanie tylko na górę).
    Następnie ciasto wyciągamy i na podpieczone wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta.
    Wkładamy ciasto i pieczemy (grzanie góra-dół) przez ok.30 minut.
    Po upieczeniu ciasto studzimy.

    Polewa :

    W garnku łączymy mleko i masło.
    Następnie dodajemy cukier i pokruszoną chałwę.
    Mieszamy do momentu aż masa stanie się jednolita.
    Gotową polewę wykładamy na ciasto.
    Odstawiamy do stężenia/zastygnięcia.
    Smacznego

    Razem ze mną piekli :

    Kasia , Dorota , Izioni , Joanna , moje mniam , Patryk, Marzena , Daria, Danuta

    jablko

    Jesienne słodkości!

  • 3 odpowiedzi na “Szarlotka herbaciana z chałwą”

    1. Marzena pisze:

      Pyszna szarlotka kochana, dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    2. Dorota pisze:

      Ale pyszna ta Twoja szarlotka, palce lizać, fajnie sie razem piekło 🙂

    3. Bardzo ciekawa szarlotka – intrygujące połączenie smaków. 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie. 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *