Tymianek
Tymianek zawiera duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe(tymol), flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, [...]
Tymianek zawiera duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe(tymol), flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, [...]
Szałwię należy stosować z umiarem ze względu na jej gorzkawy smak który może zdominować potrawę. Szałwia zawiera : olejek eteryczny kwasy [...]
Oregano dobrze się komponuje z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę. Do potraw mięsnych [...]
Goździki zawierają : olejek lotny żywice tłuszcze Stosujemy je do : likierów win przetworów mięsnych marynat rybnych Doskonale nim przyprawimy : [...]
Gałka muszkatołowa zawiera przede wszystkim olejki lotne. Używamy jej w głównej mierze do przyprawiania ciast. Dodana do mięsa czy produktów [...]
Szafran nadaje potrawom intensywny żółty kolor. Dodajemy go do : sosów zup potraw z ryb potraw z drobiu potraw z ryżu Trzeba go stosować w [...]
Rozmaryn zawiera : garbniki duże ilości olejku lotnego kwasy organiczne flawonoidy związki złożone Służy jako dodatek do: grzybów sosów zup [...]
Pieprz czarny jego ostry smak pochodzi od zawartej głównie w wierzchniej warstwie owocu piperyny. Pieprz czarny zawiera : błonnik wapń białko [...]
Natka pietruszki jest bogata w : witaminę A (beta-karoten) witaminę C składniki mineralne (jod, żelazo, miedź folacynę Stosujemy ją do : sosów [...]
Cebula to źródło : witamin (witaminy z grupy B, witaminy E, PP, C) składniki mineralne (cynk, żelazo, siarka, miedź, fosfor, wapń) białka pektyny [...]
Papryka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten. Paprykę słodką używamy do potraw z mięsa, zup, ryb, warzyw, sałatek, dań kuchni [...]
Majeranek – głównym składnikiem ziela jest lotny olejek z terpineolem i terpenem. W jego składzie występują kwasy organiczne, gorycze, [...]
Lubczyk zawiera kumaryny i olejki eteryczne. Stosujemy go do : ciemnych sosów zup (np. pomidorowa, ziemniaczana) do mięs (np. drób, baranina) [...]
Kolendra – głównym składnikiem surowca jest olejek lotny. Ponadto nasiona zawierają związki białkowe, duża ilość tłustego oleju, garbniki, [...]
Imbir jego kłącza zawierają dużo olejków eterycznych, estery, żywicę, skrobię oraz substancję o ostrym , palącym i charakterystycznym smaku zwaną [...]
Anyż nazywany również Biedrzeńcem. W jego składzie znajdziemy olejki eteryczne, flawonoidy, sterole roślinne i kumaryny. W kuchni stosujemy go [...]
Zawiera garbniki, olejki lotne, gorycze, saponiny, sterole roślinne, flawonoidy, karonetoidy czy glikozydy. Dodajemy ją do sałatek, sosów, zup, [...]
Gorczycę zawierają olejki lotne, tłuszcze, sole mineralne, białka, glikozydy. Jest głównym składnikiem musztard które są rewelacyjnym dodatkiem [...]