Menu
  • Dziś jest : 19 stycznia 2025 Imieniny : Henryka, Mariusza, Erwina
  • Menu

    Kolendra

  • kolendra

    Kolendra – głównym składnikiem surowca jest olejek lotny.
    Ponadto nasiona zawierają związki białkowe, duża ilość tłustego oleju, garbniki,
    związki żywiczne, sterole roślinne, pektyny, sole mineralne i flawony.
    Jej owoce stosujemy jako przyprawę kuchenną drobno zmieloną używaną do :

    różnych mięs (np. baranina, wieprzowina, dziczyzna, gęś)
    jaj
    sosów
    marynat,
    pasztetów
    grzybów
    wódek
    wina
    likierów

    do marynowanych :

    past
    jarzyn
    śledzi
    ogórków

    Największe zastosowanie ma w kuchni indyjskiej i chińskiej.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *