Sałatka z kurczakiem wędzonym, mango i granatem
Lubicie jeść smaczne, zdrowo i kolorowo? Gdy na talerzu gości wiosna choć pogoda za oknem śmie w to wątpić?
Ja lubię różne połączenia smakowe. Gdy od patrzenia robię się głodna. Taka właśnie jest sałatka z kurczakiem wędzonym, mango i granatem. Taki widok sprawia, że mam rano więcej energii do działania, a Wy też tak macie?
Składniki na 2 porcje:
2 garście szpinaku
1 udko wędzone z kurczaka
1 granat
1 mango
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z cytryny
odrobina musztardy dijon
sól
pieprz
Przygotowanie :
Szpinak płuczemy na sicie i odstawiamy do odsączenia.
Udko kurczaka obieramy z mięsa.
Mango myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w piórka (możecie mieć problem z usunięciem pestki, ale nie zrażajcie się)
Mango możecie również obrać i ponacinać w kratkę, a następnie odkroić nożem.
Granat myjemy, osuszamy,odcinamy koronę i nacinamy w kilku miejscach (od góry do podstawy owocu).
Następnie delikatnie rozchylamy owoc i wkładamy do miski z wodą.
Dzięki tej metodzie unikniemy pobrudzenia się sokiem.
Owoce granatu opadną na dno, a reszta wypłynie na wierzch, co ułatwi nam zadanie.
Szykujemy sobie dwa talerze na których układamy po równo wszystkie składniki zaczynając od szpinaku , a kończąc na owocach granatu.
Całość skrapiamy sosem.
Sos:
Do oliwy z oliwek dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i musztardę.
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szybko mieszamy, by sos się nie zważył i polewamy naszą sałatkę.
Wygląda obłędnie 🙂
Dziękuje i dodam nieskromnie, że tak też smakuje 😉