Menu
  • Dziś jest : 19 marca 2024 Imieniny : Józefa, Bogdana, Laili
  • Menu

    Sałatka z kurczakiem wędzonym, mango i granatem

  • Lubicie jeść smaczne, zdrowo i kolorowo? Gdy na talerzu gości wiosna choć pogoda za oknem śmie w to wątpić?

    Ja lubię różne połączenia smakowe. Gdy od patrzenia robię się głodna. Taka właśnie jest sałatka z kurczakiem wędzonym, mango i granatem. Taki widok sprawia, że mam rano więcej energii do działania, a Wy też tak macie?

    Składniki na 2 porcje:

    2 garście szpinaku
    1 udko wędzone z kurczaka
    1 granat
    1 mango

    Sos:

    3 łyżki oliwy z oliwek
    sok wyciśnięty z cytryny
    odrobina musztardy dijon
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Szpinak płuczemy na sicie i odstawiamy do odsączenia.
    Udko kurczaka obieramy z mięsa.
    Mango myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w piórka (możecie mieć problem z usunięciem pestki, ale nie zrażajcie się)
    Mango możecie również obrać i ponacinać w kratkę, a następnie odkroić nożem.
    Granat myjemy, osuszamy,odcinamy koronę i nacinamy w kilku miejscach (od góry do podstawy owocu).
    Następnie delikatnie rozchylamy owoc i wkładamy do miski z wodą.
    Dzięki tej metodzie unikniemy pobrudzenia się sokiem.
    Owoce granatu opadną na dno, a reszta wypłynie na wierzch, co ułatwi nam zadanie.
    Szykujemy sobie dwa talerze na których układamy po równo wszystkie składniki zaczynając od szpinaku , a kończąc na owocach granatu.
    Całość skrapiamy sosem.

    Sos:

    Do oliwy z oliwek dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i musztardę.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Szybko mieszamy, by sos się nie zważył i polewamy naszą sałatkę.

  • 2 odpowiedzi na “Sałatka z kurczakiem wędzonym, mango i granatem”

    1. Kasia pisze:

      Wygląda obłędnie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *