Menu
  • Dziś jest : 23 października 2018 Imieniny : Marleny, Seweryna, Odylii
  • Menu

    Sałatka z wędzonym kurczakiem

  • Pomimo, że weekend spłatał nam figla i zamiast słońca mamy duże opady deszczu to nie oznacza to, że mamy spocząć na laurach i nic nie robić. Trzeba korzystać z dnia wolnego. Spędzić go z rodziną. My już wczoraj zaczęliśmy wyjątkowy weekend. W przedszkolu u naszych dzieci był wyjątkowy dzień – Dzień rodziny. Dzieci przygotowały z ciociami imponujące występy. Były wierszyki recytowane przez nasze pociechy, piosenki, tańce, a na koniec prezenty wykonane własnoręcznie przez dzieci. Później my rodzice, a raczej nasza garstka , całe 8 osób ze wszystkich rodziców którzy mają dzieci w przedszkolu przygotowaliśmy teatrzyk rodzice-dzieciom. W tym roku był to Czerwony kapturek. Było miło i wesoło. Po całym dniu wszyscy wrócili zmęczeni. Dlatego dzisiejszy poranek dość późny rozpoczynamy zdrową sałatką. Sałatka z wędzonym kurczakiem to pożywne śniadanie lub kolacja. Smaczna i łatwa do wykonania. Kilka składników i efekt który prosi o powtórkę. Jesteście ciekawi naszej propozycji? Zapraszam do wypróbowania przepisu i do dzielenie się opinii.

    Składniki :

    1 wędzone udko z kurczaka
    3 jajka
    3 ogórki konserwowe
    2 łyżki marynowanej cebuli
    garść pomidorków koktajlowych
    150g pieczarek marynowanych

    Sos:

    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki musztardy ostrej
    3-4 łyżki szczypiorku
    3 łyżki zalewy z ogórków
    pieprz

    Dodatkowo:

    liście sałaty
    woda
    sól

     

    Przygotowanie :

    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
    Udko z kurczaka obieramy z mięska i kroimy na kawałki.
    Cebulkę kroimy na pół.
    Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
    Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
    Pieczarki odsączamy i kroimy w kostkę.
    Składniki mieszamy i dodajemy sos.
    Mieszamy ponownie.
    W pucharkach kładziemy po umytym i osuszonym liściu sałaty.
    Na to wykładamy sałatkę którą posypujemy umytym, osuszonym i posiekanym szczypiorkiem.
    Sałatkę schładzamy w lodówce.

    Sos :

    Oliwę łączymy z musztardą w osobnym naczyniu.
    Dodajemy zalewę z ogórków.
    Całość doprawiamy do smaku .
    Polewamy sałatkę i mieszamy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą

    Mamy niby koniec maja, a pogoda w kratkę. Ni to ciepło ni to zimno, a jeść trzeba. Pytanie tylko, co...

    Zamknij