Ciasto Duet bez pieczenia
Gdy za oknem słoneczko pięknie świeci, a Ty masz ochotę na coś lekkiego, puszystego to Ciasto Duet bez pieczenia będzie idealne. W smaku to czysta poezja której nie można się oprzeć. Barwy które cieszą oko nawet w pochmurny dzień. Ciasto szybko się robi, nie jest skomplikowane. Zawsze wszystkim smakuje. Będzie idealnym dodatkiem do spotkania przy kawie o każdej porze roku czy dnia.
Składniki :
Masa biała :
200g sera białego twarogowego
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru
1 szkl. wody
1 op. śnieżki
1 zimnego mleka
Masa czerwona :
800g truskawek lub innych owoców
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
3/4 szkl. wody
Dodatkowo :
forma keksówka
Przygotowanie :
Masa biała :
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku.
Odstawiamy do wystudzenia.
Ser gdy nie jest mielony przepuszczamy go przez maszynkę 2 razy.
Następnie ser miksujemy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera.
W osobnym naczyniu ubijamy śnieżkę na zimnym mleku.
Do masy serowej dodajemy ubitą śnieżkę.
Miksujemy na małych obrotach.
Na sam koniec stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
Całość mieszamy.
Przelewamy do formy i odstawiamy do lodówki, by masa stężała.
Masa czerwona :
Truskawki oczyszczamy, myjemy i umieszczamy w blenderze.
Miksujemy z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku.
Studzimy, a gdy będzie tężejąca dodajemy do musu z truskawek.
Chwilę blendujemy, by się składniki połączyły.
Przygotowany mus wylewamy na biała masę.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Podajemy na zimno, by się ochłodzić.
Dodaj komentarz