Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Babeczki marchewkowe

  • Gdy za oknem mamy piękną, polską złotą jesień człowiek ma szansę doładować akumulatory w promieniach słońca którego już niebawem będzie coraz mniej.
    W takie dni uwielbiam dogadzać moim najbliższym na różne sposoby. Odkąd starszy syn zaczął chodzić do szkoły dwoję się i troję, żeby zapewnić mu jak
    najlepsze drugie śniadanie. Zawsze staram się żeby miał owoce i warzywa, ale dodaję też coś na umilenie dnia. Dziś wymyśliłam sobie babeczki marchewkowe które stały się u nas w domu wręcz hitem miesiąca. Marchewka jak i jajeczka są z naszej hodowli więc wiem, co w sobie zawiera 😉
    Babeczki marchewkowe przygotujesz w kilka chwil, a z podanej ilości składników mi wyszło aż 18 pysznych babeczek, które swoją drogą mogę Wam zdradzić, że zniknęły w zastraszającym tempie.

    Składniki :

    4 średniej wielkości marchewki
    4 jajka
    1,5 szkl mąki
    3/4 szkl. oleju
    1 łyżka erytrytolu (swój zakupiłam w sklepie ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/)
    1,5 łyżeczki cynamonu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    szczypta soli
    garść pokruszonej gorzkiej czekolady

    Przygotowanie :

    Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, a do drugiej misce ubijamy jajka, erytrytol i olej.
    Gdy składniki się połączą dodajemy marchewkę. Mieszamy.
    Na sam koniec w małych ilościach dodajemy składniki sypkie i czekoladę.
    Mieszamy/miksujemy (jak kto woli) aż składniki się połączą.
    Przekładamy łyżką do foremek na babeczki.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st C przez 30 minut.
    Stan upieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem.
    Po upieczeniu studzimy. Babeczki możemy udekorować wedle uznania.

  • 39 odpowiedzi na “Babeczki marchewkowe”

    1. Babeczki marchewkowe są dobre na każdy dzień. Lubię ciasta z warzywami bo jednocześnie są i zdrowe, i pyszne. No i niezaprzeczalnie szybko i nieskomplikowanie się je robi 🙂

    2. Felicja pisze:

      Uwielbiam takie babeczki, a z marchewek najbardziej 😀 Zresztą ciasto marchewkowe to moje ulubione. Świetna alternatywa dla zwykłych słodkości.

    3. Aneta pisze:

      Uwielbiam babeczki. Ostatnio piekłam z dynią. Też świetnie smakowały.

    4. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale jeszcze nigdy nie jadłam go w takim wydaniu. Mmm narobiłaś mi smaka, z przyjemnością wykorzystam Twój przepis i zrobię te babeczki moim domownikom 🙂

    5. Ewelina pisze:

      Robiłam tez już babeczki marchewkowe i ciasto z polewa czekoladowa było rewelacyjne wilgotne od marchewki i super pasuje z czekoladą.
      Polecam

    6. Ania pisze:

      Ciekawa jestem jak to smakuje 🙂 z przepisu wygląda że jest proste do zrobienia. W weekend będę miała co robić ’)

    7. Sabina pisze:

      Babeczek marchewkowych jeszcze nie robiłam. Muszę się kiedyś przekonać 🙂

    8. Cztery Fajery pisze:

      Nie potrafię przekonać się do słodkich wypieków z warzyw. Może dotychczas nie trafiłam na taki przepis, który by mi odpowiadał? Nadal więc będę poszukiwała – tego jedynego – najsmaczniejszego. Twój więc także wypróbuję 🙂

    9. AniaM. pisze:

      A musimy studzić? Ja bym pewnie zaczęła zajadać jeszcze ciepłe… Wiem, wiem, że to niezdrowo ale one wyglądają pysznie.

    10. Smacznie wyglądają! Koniecznie będę musiała je zrobić

    11. Wiola Korzeniowska pisze:

      Bardzo je lubię! Są świetną alternatywą, by chwycić po drodze jak nie mamy dużo czasu na śniadanie 😊

    12. Iwona banach pisze:

      Przepisik kusi, ale ten erytrol. Nigdy go nie stosowałam. Pewnie nie będę miała racji, ale jakoś ta słodzikowa chemia mnie przeraża, inna sprawa, że jeżeli ktoś musi to musi. Rozumiem, natomiast, czy ze zwykłym cukrem też się udadzą?

    13. Anna pisze:

      Marchewkowe babeczki mogą być dobrym dodatkiem do porannej lub popołudniowej kawy lub herbaty.
      Klasyczny jesienny deser.

      • Smaczne Przepisy pisze:

        Klasyczne najlepiej smakuje u nas to dodatek dla młodego do lunch boxa żeby w szkole nie korciło go do „zdrowych przekąsem” które ze zdrowiem nic wspólnego nie mają 😉

    14. Marzena pisze:

      Bardzo fajny pomysł z tymi babeczkami. Lubimy ciasto marchewkowe i w takiej formie świetnie można je podać na wynos ☺️ Pomysł wykorzystam chętnie ☺️

    15. Babeczki marchewkowe muszą być przepyszne . Ja piekę ciasto marchewkowe i zawsze wszyscy się nim zajadają.

    16. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, podejrzewam, że babeczki są równie pyszne, a na dodatek ślicznie wyglądają 🙂
      Pozdrawiam, Agness:)

    17. Bardzo lubię słodkości na bazie warzyw. Ciasto marchewkowe robiła, marchewkowe rogaliki też, ale babeczek jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za przepis muszę je zrobić 🙂 przepis zapisany 🙂 Pozdrawiam

    18. Kamila pisze:

      Uwielbiam takie słodkości 🙂 a z dodatkiem marchewki jeszcze lepsze 🙂

    19. Izabela pisze:

      My z córkami co sobotę przygotowujemy wspólnie słodkości. Obecnie korzystamy z dostępnych w naszym ogrodzie owoców, więc zazwyczaj pieczemy ciastka z dodatkiem wiśni lub czereśni. Na marchew jeszcze trochę musimy poczekać, ale na pewno wypróbujemy przepis na babeczki. Uwielbiamy ciasto marchewkowe, więc na pewno taka wersja też nam zasmakuje, a zawsze to jakaś odmiana 🙂

    20. Marcin pisze:

      Oj na pewno spróbuję uwielbiam babeczki i nawet nie będę miał za dużych wyrzutów bo są z marchewką.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *